Половини посао преко везе

Б. СТЈЕЉА | 15. Март 2013.

У Србији се радно место најчешће добија уз помоћ пријатеља и јаке протекције, а не преко конкурса. Од 293.202 незапослена у 2012, само 11.448 посао нашло преко службе за запошљавање


ПОСАО ”преко везе” или ”на препоруку” и даље је најефикаснији начин запошљавања у Србији. У Републичком заводу за статистику кажу да је 293.202 незапослена за годину дана променило свој статус, али да је тек 11.448 другу шансу добило захваљујући посредовању Националне службе за запошљавање. Остали су се снашли уз помоћ пријатеља, синдиката, преко разних огласа, јавних конкурса, директним обраћањем послодавцима…

Истраживања ”Инфостуда”, највећег портала за запошљавање у земљи, такође су показала да су ”помоћ пријатеља” или јака веза пресудни при запошљавању у државној фирми јер се на тај начин запослило више од половине испитаника. Тек сваки десети анкетирани посао је нашао уз помоћ НСЗ. У приватним компанијама предњаче упошљавања преко огласа и конкурса.

– Од свих који су се запослили, у формалној, али и неформалној економији, само 3,9 одсто је посао добило на основу информација из НСЗ. Преосталих 96,1 одсто је те информације добило на неки други начин – каже Владан Божанић, начелник Одељења за анкетна истраживања. – Најчешће су посао налазили преко приватне агенције за запошљавање, уз препоруку рођака или пријатеља, на основу конкурса расписаних у новинама, часописима.

Парадоксално је, кажу у Заводу, што је НСЗ имала најмање утицаја у главном граду где су се препоруке ове службе показале ефикаснима за само 886 незапослених. С друге стране, изгледа да НСЗ има највише утицаја међу млађим и писменијим светом јер је захваљујући њиховом посредовању до посла дошло 9.050 кандидата са средњом школом или факултетом, као и 7.579 млађих од 35 година.

Ипак, у Националној служби за запошљавање кажу да статистика уме да завара и додају да су њихови стручњаци индиректно успели да упосле знатно више кандидата него што је показала Анкета о радној снази.

– У прошлој години је са наше евиденције избрисано 205.297 грађана јер су сви они дошли до неког посла, а од овог броја најмање 71.500 запослено је кроз наше активне мере – каже Срђан Андријанић из НСЗ. – На директан захтев послодавца запослено је 33.000 кандидата са бироа, а кроз остале мере још 38. 500. Остали су успели да се упосле јер су постали конкурентни на тржишту рада пошто су прошли разне програме и обуке наше службе који су им помогли да лакше дођу до радног места.

Андријанић додаје да је НСЗ обучавала незапослене како да уђу у предузетничке воде, да сами покрену посао, да пишу атрактивније биографије:

– Не запосле се сви одмах по завршетку обуке или сајма за запошљавање, али чим се укаже прилика, они је спремни дочекају јер су на то припремљени. А те вештине им је дала управо НСЗ.

СВАКИ ПЕТИ НАПРЕДУЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ РАДУ
Тек сваки пети радник у државној фирми напредак у каријери постиже захваљујући свом фер раду. ”Инфостудово” истраживање је показало да је чак 45 одсто анкетираних навело да је за напредовање потребна припадност некој политичкој партији, а још 40 одсто је потврдило да се може напредовати и уколико запослени има близак однос са шефом.

Advertisements

Posted on March 16, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: