Како посао свакодневно уништава ваш организам?

Ако седите сатима и радите у стресном окружењу сваки дан, такав начин рада и живота на ваше тело и здравље делује погубније него што мислите.

Осим стреса који доносе бројне обавезе и увек прекратки рокови, доста ствари које радите свакодневно на радном месту уништавају ваше тело и здравље.

Дужи периоди седења једноставно су страшни за тело, а болови које осећате су још и најмањи проблем. Такав начин живота може довести чак и до преране смрти. Особе које на послу седе по цијели дан, знатно су више изложене ризику од мишићног и коштаног поремећаја, гојазности, дијабетеса, рака, срчаних болести, а ти ризици си изражени чак и ако редовно вежбате.

Уколико ваш посао захтева сједење за радним столом, врло је важно да водите рачуна да се редовно добро истегнете. Уколико то не практикујете тада доприносите појави хроничних и дуготрајних болести, као што је артритис.

Мотивациони састанци
Како би раднике навели да буду заинтересовани за мисију своје компаније, послодавци неретко организују мотивационе састанке. Међутим, истраживања показују да ако се људи терају да се осећају позитивно због нечег, у вези чега заправо осећају незадовољство, само се подстиче дубље незадовољство и депресија.

Лоша клима у пословној згради
Америчка агенција за заштиту околине ову појаву зове чак и“синдромом болесних зграда”. Наиме, ваздух унутар пословних зграда може бити чак и до 100 пута прљавији него онај напољу, а за време боравка у тим зградама изложени смо различитим нездравим гасовима и хемикалијама.
Унутар клима налазе се различите отровне честице, опасне бактерије које лете около, посебно у зградама у којима хигијена није на најбољем нивоу.

Превише времена проводите за лаптопом
Уколико лаптоп држите на крилу, уместо да седите за столом, настрадаће ваша кожа због топлоте коју лаптоп производи, а та вест посебно је важна за мушкарце. Наиме, истраживачи из Њујорка, открили су да лаптоп може подићи температуру скротума, који негативно утиче на број мушких сперматозоида.

Радите више од 10 сати дневно
Европски научници открили су како људи који раде 10 или више сати сваки дан имају 60 посто већи ризик од оболевања од мноштва кардиоваскуларних проблема, укључујући срчани удар.

Проводите сате гледајући у компјутер
Иако екрани компјутера нису извори зрачења, напрезање потребно да сатима гледате у екран компјутера може резултирати оштећењем вида, иако су многи ефекти привремени. Осим тога, сати проведени испред рачунара могу узроковати главобоље и мигрене.

Превелика изложеност светлу
Предуга изложеност светлости може узроковати знатно веће проблеме од обичне главобоље. Наиме, наше тело превелику изложеност светлу третира попут потпуног мрака па због тога долази до поремећаја унутрашњег сата. Здравствени проблеми могу се односити на посебно висок степен умора, стреса, високог крвног притиска и повећаног ризика од неких карцинома.

Досада
Досада може узроковати краћи животни век, показало је истраживање у Лондону чији су резултати навели на закључак како особе које се чешће досађују имају веће предиспозиције да умру у млађој доби. Они који често осећају високу количину досаде изложени су већем ризику умирања од болести срца или можданог удара па су изложени већем ризику несреће на раду.

Прљава тастатура
Ако се редовно не чисти, тастатура може бити плодно тло за бактерије. Микробиолози су открили да тастатуре могу садржати и до пет пута више бактерија него цело купатило, а међу њима се могу налазити и оне опасне попут Е. Соли и колиформних бактерија које се обично повезују са отровном храном и стафилокока који узрокује низ инфекција.

Бактерије на прометним деловима канцеларије
Тастатура није једина ‘фарма’ бактерија у канцеларији. Наиме, места и ствари које већина људи додирује, попут врата, брава, дугмића у лифту, препуни су разних бактерија.

Држање миша на истом месту
Уколико вам миш цео дан стоји на истом месту, према речима стручњака, можете постати склони повредама због учесталог напрезања. Наиме, учестала повреда горњег екстремитета настаје због претераног напрезања које може бити узроковано окретима понављања, континуираним незгодним положајем или због дубљег притиска на тврду подлогу.

Пребрзи оброци
Већина људи који раде у канцеларијама повремено, неки чешће, а неки ређе, изађе ван на какав нездрави ручак. Међутим, чак и повремено уживање у таквим оброцима има негативне ефекте. Порција брзе хране обично има двоструко више калорија од исте количине здравог оброка, а таква храна садржи и оксидиране масти које повећавају ризик од срчаних болести. (Ецономy. Рс, 12. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 15, 2013, in Здравље. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: