Како банке (не) легално наплаћују разне накнаде

Захваљујући „ситним“ провизијама, банке су нам прошле године из џепа извукли чак 250 милиона евра. Најскупља блокада и израда нове картице, која кошта чак 3. 500 динара.

„Ситне“ банкарске провизије грађанима из џепа могу да истерају и 3. 500 динара у цугу, на пример, ако изгубе картицу, па је блокирају и изваде нову. Обична потврда о рачуну може да кошта клијента и 500 динара, а само захтев за стамбени кредит 20 евра.

Очигледно да је само машта банкара граница у смишљању нових накнада. Кога још чуди што је на крају септембра прошле године (последњи доступни подаци Народне банке Србије) петина добити банака, око 25 милијарди динара (око 250 милиона евра) , била од накнада.

У Удружењу банкарских клијената Ефектива кажу за Курир да, на пример, код кредита банка не би требало да наплаћује ништа осим камате јер у Закону о облигационим односима пише да је то једина зарада на кредиту.

– Банка има право да наплати неке ствари, на пример опомену, али не може да је наплати 1.000 динара, или као лизинг куће 2.000, већ да покрије трошкове њеног штампања и слања. Оне користе накнаде да се богате, а и држава им све то дозвољава. Све се своди на маштовитост банкара – сагласан је Дејан Гавриловић из Ефективе.

Он истиче да су чланови Ефективе покренули спорове у вези са провизијом за обраду захтева за кредит, које су обично око два одсто.

Душан Узелац са портала Каматица каже да има доста накнада које се наплаћују у Србији, а нема их нигде. Зашто би банке, пита се он, наплаћивале клијентима одржавање рачуна кад већ имају корист од тога што им грађани дају новац сваког месеца.

– Грађани морају да повуку први потез и промене банку која им наплаћује високе провизије, које се често разликују и до неколико пута од банке до банке. Али они то не раде, а постоји и нека врста монопола четири или пет банака (иако их имамо укупно 32) , које држе скоро све клијенте – наводи Узелац. (Ецономy. Рс, Курир 14. Март 2013.)

Поставио: Ецономy. Рс. Пратите нас на Фа

Advertisements

Posted on March 14, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: