Цене њива: Два хектара као стан

М. Љ. ПОПОВИЋ | 09. Март 2013.

Двоструко повећана цена обрадивог пољопривредног земљишта последњих пола године. Улагање у обрадиве површине најсигурнија инвестиција, јер ће приближавањем ЕУ цене још расти


ЦЕНА обрадивог пољопривредног земљишта у Србији у последњих пола године драстично је скочила, па уместо 8.000 евра, хектар најскупље њиве у нашој земљи сада кошта чак 16.000 евра. Узрок наглог поскупљења ораница је, како кажу агрономи, тај што се улагање у земљиште показало као најсигурнија инвестиција у кризним годинама. На цену ораница утицао је и долазак 230 страних компанија, које су у Војводини до сада уложиле укупно 6,432 милијарде евра.

Земљу углавном нуде наследници и потомци земљорадника који живе у градовима и немају намеру да се баве ратарством, па продају наследство. Пољопривредници по војвођанским и селима у централној Србији не продају земљу. Напротив, све је више младих људи који се баве аграром и поред обраде своје земље узимају и туђу под аренду.

– Пре пола године јутро пољоприведног земљишта коштало је до 5.000 евра, а сада је 8.000 – каже Мирослав Киш, из Асоцијације пољопривредника Србије. – То значи да је хектар са 8.000 евра отишао на 12.000, а има и оних који траже 15.000.

Поскупљење пољопривредног земљишта није само српски тренд, већ се то дешава и у земљама у региону, али и у свету. Наиме, због хране, која је све скупља, расте и цена пољопривредних добара, па тако и ораница.
– Они који имају капитал, до пре неколико година највише су улагали у некретнине, и то се показало као лоша инвестиција у овим кризним годинама – објашњава Киш. – Пошто су сада сви свесни да само земља не може да девалвира, они који имају пара, почели су све више да је купују. И сада, пошто обрадивих површина има све мање, логично – расте им и цена.

Међутим, за скок цена њива у Србији заслужне су, тврде стручњаци, и приватизације пољопривредних комбината, које су довеле до тога да држава у свом власништву више нема много хектара. Закуп земље је, тако, доста поскупео, па су многи ту видели шансу за зараду.

– Кроз куповину ораница, многи новопечени богаташи перу новац и уједно улазе у атрактиван бизнис, којег очекују све бољи дани – тврди Милан Простран, секретар Привредене коморе Србије, задужен за пољопривреду. – Онај ко данас купи земљу сутра, када уђемо у Европску унију, за њу ће да добије вишеструко вишу цену. До сада се велики број људи обогатио изнајмљивањем државне земље на којој су појединци реиздавањем узимали велики новац. Ту су користили предности неадекватног субвенционисања по површини, а не по приносу где су они зарађивали, а држава губила.

ДО ЗЕМЉЕ ПРЕКО ХИПОТЕКЕ

НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ земљиште, чернозем, купују домаћи купци који су дошли до пара у транзицији и страна лица преко ћерки фирми, тврди Миладин Шеварлић, професор са Пољопривредног факултета.

– Странац налази физичко лице у Србији које на основу „џепних“ уговора купује земљиште и онда у адвокатским канцеларијама склапају уговор о позајмици – објашњава Шевралић. – Оранице се стављају под хипотеку по толико високој камати тако да купац, пошто не може да врати позајмицу, уступа земљиште странцу.

КАКО ЈЕ У ВОЈВОДИНИ
ОРАНИЦЕ су тренутно изузетно скупе у Стапару, код Сомбора, где хектар достиже 16. 000 евра. Следе затим Ненадић, Буковац, Градина, Лугово и Чичови. Нешто јефтинија је земља у Бездану, Бачком Брегу и Чонопљи. У Телечкој, где је земља треће и четврте класе, цена је од 3. 500 до 4. 500 евра по хектару. Али, и други делови Војводине сада имају „јаке“ ценовнике за обрадиво земљиште, на пример, у Јужном Банату у атарима Црепаје, Дебељаче… Ланац земље у зависности од класе и локације продаје се од 12. 000 до 15.000 евра.

Advertisements

Posted on March 10, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: