Трећи састанак занатлија са Мин. финансија и привреде

Дана 06. Марта 2013. Године одржан је трећи редовни састанак представника занатског сектора и Министарства финансија и привреде на коме су зантатлије изнеле своје проблеме у пословању, а преставници Министарства су представили активности Владе РС за побољшање пословног положаја занатског сектора.

Представници Министарства су најавили програм подршке малим предузећима и занатлијама за куповину алата и опреме. Програм би подразумевао да држава обезбеди бесповратна средства до 25 одсто инвестиције, односно до 25.000 евра, уз учешће предузећа и занатлија од пет одсто, док би остатак дале банке, и то без средстава обезбеђења, само уз ручну залогу. Најављено је да је за програм подршке, који је планирано да почне са реализацијом у априлу, обезбеђено 100 милиона РСД, уз могућност да средства буду повећана ако буде постојала тражња.

Такође, најављено је и олакшавање услова за плаћање паушалног пореза, уз повећање максималног промета на шест милиона са тренутних три.

Из Министарства је најављена и активност на решавању проблема неформалне економије, уз давање овлашћења Пореској управи да врши контролу у нерегистрованим фирмама.

Поред тога, представници занатлија су се заложили за прављење дугорочне стратегије смањења спољнотрговинског дефицита, кроз супституцију увозних производа домаћим. Управа царина ће бити ангажована на анализи увоза у Србију, док ће Министарство предузети мере подстицаја за производњу тих производа у Републици Србији.

Advertisements

Posted on March 10, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: