Струја поскупљује од 1. Маја

Танјуг | 08. Март 2013.

У Србији још нису завршене све неопходне процедуре око избора јавног снабдевача, због чега се не очекује да би струја могла да поскупи од 1. Априла


БЕОГРАД – У Србији још нису завршене све неопходне процедуре око избора јавног снабдевача, због чега се не очекује да би струја могла да поскупи од 1. Априла, односно реално је очекивати да струја поскупи тек од 1. Маја.

У Електропривреди Србије (ЕПС) чине све што од њих зависи да те процедуре буду што пре окончане, да би могли поднети захтев за поскупљење електричне енргије, али није реално да оне буду завршене до 15. Марта, рекао је на конференцији за новинаре директор за дистрибуцију ЕПС – а Дејан Васић.

Због тога се не очекује да ће електрична енергија поскупети од 1. Априла, јер је неопходно и да потрошачи 15 дана пре одлуке о поскупљењу, буду обавештени о томе.

Управни одбор ЕПС – а је крајем фебруара изабрао зависно привредно друштво, у саставу ЕПС – а, које ће се бавити јавним снабдевањем потрошача по регулисаним ценама, али је сада неопходно да Влада Србије да сагласност на избор тог снабдевача. Очекује се да би влада ове или следеће недеље могла да ту сагласност, рекао је помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић.

После тога тај јавни снабдевач мора да добије лиценцу од Агенције за енергетику (АЕРС) за обављање делатности јавног снабдевања и тек онда ће оно бити у прилици да затражи поскупљење електричне енергије. АЕРС – у је такође потребно одређено време да размотри захтев за корекцију цена струје и да изврши анализе и процене оправданости тог захтева.

У ЕПС – у нису желели да прогнозирају датум до кога би све те процедуре могле да буду завршене, што је предуслов за поскупљење струје.

Advertisements

Posted on March 9, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: