Ништа од датума приступања ЕУ – Србија добија само платформу?

Европски лидери најближи су одлуци да у јуну, на самиту у Бриселу, Србији не дају тачан датум, али да одобре почетак израде преговарачке платформе за приступање ЕУ.

Оваква формулација била би нека врста преседана, јер се тако нешто није догодило у досадашњем процесу проширења ЕУ, пишу Вечерње новости.

На тај начин биле би помирене разлике унутар саме Уније, задовољена позиција Немачке која сматра да је још рано за конкретан датум, али и одато признање Србији за очигледне напоре које улаже у постизању договора са Приштином.

Директор Канцеларије за ЕУ интеграције Милан Пајевић рекао је за Новости да је ово, средње решење, нека врста ”претфазе преговарања”, тренутно најреалније.

– У том случају, преговори не би били формално отворени, али би се започео технички рад на њиховој припреми, што је за Србију још важније. Европска комисија утврдила би тачне смернице, започео би тзв. Скрининг усаглашености наших прописа са европским, рекао је Пајевић.

У том случају, Србија би практично била потпуно спремна да пуном паром крене у дијалог, када и формално буде утврђен датум, што би могло да се деси за шест до девет месеци од почетка израде платформе. (Ецономy. Рс, Новости 9. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 9, 2013, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: