Цене станова падаће још три године?


04. 03. 2013. | Дневник

Купити или продати некретнину питање је којим се шпекуланти баве већ неколико година. Подстанарима се чини да су цене станова још увек високе и да би се још могле смањити те да треба сачекати прави тренутак, а продавцима су прениске: кажу, не исплати се да јефтино страћкају уложени новац и чекају бољу цену. Шта је коме чинити?

Колико год да су цене станова пале у последњих неколико година и колико год инвеститори тврде да су додирнуле дно исплативости градње, тржишни аналитичари процењују да ће и даље падати још барем две до три године, а тек око 2020. Вратити се на данашњи ниво. Да би се продаја станова повећала, мора да се повећа куповна моћ грађана који су без стана, да буду бољи услови за кредит и да се осигурају радна места, што неће бити ускоро. Интересовања за куповину има, али мало је реализованих уговора.

Половина купаца стан купује уз помоћ кредита, али стандардног хипотекарног јер субвенционисани иду веома споро, и то су углавном млађи људи који се куће. Остали плаћају готовином која је делимично или у целости из отпремнине неке фирме, којом купци деци решавају кров над главом, а има и пољопривредника који су продали земљу да би решили стамбено питање деци која се у граду школују или раде. Готово сви траже мање станове, без обзира на то да ли ће у њима да станују или ће им послужити за рентирање.

Омањи стан од 33 квадрата на Сателиту у Новом Саду може се купити за 21. 000 евра. Међутим, продавац гарсоњере на Грбавици успео је да за 24 квадрата добије 32. 000 евра, што значи да се на цену квадрата преслика квалитет стана. Зимски период одувек најслабији за куповину и очекује већи промет доласком пролећа, када ће купаца сигурно бити више, али продавци због тога не треба да очекују бољу цену квадрата.

Шта се дешава и куда идемо показују и подаци о постртању грађевинарства. Републички завод за статистику објавио је да је изградња станова у Србији опала у децембру прошле године 41, 2 одсто у односу на исти месец 2011. Године. По броју издатих дозвола, у децембру је пријављена изградња 536 станова. У децембру су, иначе, издате 502 грађевинске дозволе, што је 21, 2 одсто мање него у децембру претходне године. Индекс предвиђене вредности радова већи је 96, 4 посто у односу на децембар 2011. Године, на шта је највише утицала дозвола издата за изградњу ветроелектране Пландиште. По врсти грађевина, у децембру је издато 74, 5 одсто дозвола за зграде и 25, 5 одсто за остале грађевине. Од укупног броја дозвола за изградњу зграда, 71, 9 одсто односи се на стамбене и 28, 1 одсто на нестамбене, док се код осталих грађевина највећи део, односно 75 одсто, односи на цевоводе, комуникационе и електричне водове.

Највећа грађевинска активност забележена је у Јужнобанатској области, следе Београдска област, Јужнобачка, Сремска и Западнобачка, док се учешћа осталих области крећу до 1, 1 одсто.

Advertisements

Posted on March 4, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: