Влада Србије покреће производњу у Железари Смедерево

Министар финансија и привреде, Млађан Динкић, најавио је данас да ће за месец дана бити покренута производња у Железари Смедерево активирањем једне високе пећи, када ће више од 5. 000 радника бити враћено на посао и запослено још 250 нових.

Динкић је, после састанка са руководством и синдикатима челичане, рекао да ће од понедељака почети активности на покретању једне високе пећи, за шта ће бити коришћен новац који се сада даје за исплату радника који су на принудним одморима.

Министар је указао и да ће већ од понедељак, 4. Марта, почети преговори са добављачима сировина како би Железара, под повољним условима добила сировине које би плаћала одложено, након продаје финалних производа.

Динкић је рекао да се размишља о додатном улагању, и отварању нових производних линија које би производиле лимове за аутоиндустрију, као што је на пример Фиатова фабрика у Крагујевцу.

Један део средства за покретање производње у Железари Смедерево, како је истакао министар, обезбеђен је од већ продатих производа и тај новац, који већ постоји, биће уложен у обртна средства.

Он је додао и да ће држава преко Фонда за развој дати гаранцију како би банке могле да дају средства Железари.

Динкић је рекао да је план покретања производње у Железари представио државном врху – председнику Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и вицепремијеру Александру Вучићу, и да је добио њихову подршку.

Он је напоменуо да када железара не ради то кошта 140 милиона долара, а да је потребно 165 милиона долара да се покрене.

“Свим заинтересованима за стратешко партнерство врата ће бити отворена без икаквих тендера и формалности”, поручио је он, и додао да су се већ јавиле неке компаније као италијански Дуферко, Доњецкстил из Украјине и неке руске компаније.

Позитивна оцена синдиката
“Када су неке компаније чуле да је тендер неуспео кренуле су да шаљу писма са предлозима за техничко пословну кооперацију. Италијански Дуферко, Доњецкстил из Украјине, такође компанија Ахметова из Украјине се заинтересовала за сарадњу, а и председник Николић ме је обавестио да се интересује једна руска компанија”, навео је Динкић.

Он је истакао да се покретањем производње отвара могућност за налажење стратешког партнера, као и да су држава и железара заинтересовани за било који вид сарадње.

Динкић је казао да ће захваљујући покретању производње у Железари, индустријска производња бити повећана за пет одсто, што је значајно за српску привреду.

Министар је додао да ће бити смањени и трошкови, узимајући у обзир да је, због високих цена сировина на међународном тржишту, годишњи губитак пословања челичане око 20 милиона евра.

Према његовим речима, због скупих сировина и ниске цене челика на тржишту све челичане бележе губитке и то не може да се избегне.

Самостални синдикат Железаре прихватио 80 одсто плате
Председник Самосталног синдиката “Железаре Смедерево” Синиша Прелић изјавио је данас Танјугу да је тај синдикат прихватио предлог да плате запослених буду умањене за 20 одсто, оценујући да је то у интересу радника Железаре.

“Данас смо донели једну тешку, али синдикалну одлуку, јер сматрамо да је много важније да се покрене фабрика, да радници имају посао, а касније ћемо се борити за боље плате када крене посао и размишљати о стратешком партнеру”, рекао је Прелић.

“Запослени у ‘Железари Смедерево’ схватају да је економска ситуација у земљи тешка и у ситуацији када се државни врх, Влада Србије и ресорно министарство заузимају да се фирма покрене, онда је одлука Самосталног синдиката железаре само потез добре воље”, казао је он.

Прелић је подсетио да су, када је Ју – Ес – Стил напустио Смедерево, од 1. Јануара 2012. Године запослени у Железари живели на државним субвенцијама, и да су они који су били на принудном одмору добијали 50 одсто месечне зараде.

Иако су одржали десетоминутни протест испред капије Железаре, представници АСНС позитивно су оценили план државе, као и Независни синдикат.

Стручњаци: Добар потез владе

Влада Србије направила је добар потез одлуком да покрене производњу у Железари Смедерево и то је прихватљиво решење, оценили су данас стручњаци у изјавама за Танјуг.

Професор Економског факлутета у Београду Љубодраг Савић рекао је да је добро што ће за месец дана бити покренута високу пећ у Железари, јер је најгоре и најскупље решење кад челичана стоји, а држава је плаћа, као и накнаду радницима који не раде.

Он је подсетио на значај Железаре за град Смедерево и Србију, јер је та компанија имала извоз од 1, 3 милијарде долара годишње и учествовала са пет одсто у индустријској производњи земље.

Савић се запитао колико сада реално постоји тржиште за црне лимове, које ће производити та пећ, с обзиром да за њима тренутно нема потражње у свету, али верује да је влада размотрила могућа тржишта.

Према мишљењу Савића, много је бољи део Плана Б који предвиђа отварање нових производних линија за лимове које би користила Фиатова фрабика у Крагујевцу за израду шкољки аутомобила, а за ту инвестицију било би потребно око 150 милиона евра.

План за покретање производње у Железари Смедерево прихватљиво је решење, јер је најважније да челичана почне да ради и да се врати на тржиште, оценио је експерт из Привредне коморе Србије (ПКС) , Никола Мајински.

Он је за Танјуг истакао да компаније које је министар Динкић навео као заинтересоване партнере добро познају стање у Железари и да би било добро да се са њима успоставе неки дугорочни партнерски односи, како на плану набавке сировина, тако и продаје.

Како је Мајински објаснио, ако Железара има на лагеру сировине, када се покрене висока пећ производња може да крене за месец дана, а ако треба набављати сировине за прве производе треба око два месеца.

Стручњак ПКС сматра да фокус треба усмерити на производњу белих лимова, у фабрици Железаре у Шапцу, што је велика шанса да се поправи укупна производња. (Ецономy. Рс, 2. Март 2013.)

Advertisements

Posted on March 4, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: