Европска комисија: Милиони ће остати без посла у 2013.

Европска комисија саопштила је у петак да ће 2013. Година биће још једна тешка и дуга година без економског раста и са новим растом незапослености.

Бруто друштвени производ (БДП) у овој години требао би потонути за додатних 0, 3 посто, након прошлогодишњег успоравања од 06 посто. Као година раста, од 1,4 посто, спомиње се тек 2014.

Према речима Оли Рена, комесара за финансије, то значи да ће и у 2013. Години милиони људи остати без посла, тако да ће стопа незапослености прећи рекордних 12 посто.

Све очи сада су упрте у Француску, другу по величини економију еврозоне, која уместо очекиваног смањења јавног дефицита, ове године очекује његов пораст на 3, 7 посто.

Ту је и Шпанија, где је дефицит у 2012. Скочио на невероватних 10,2 посто, у односу на допуштени дефицит у еврозони од три посто.

– Што се тиче Шпаније, чини се да су предузете структуралне фискалне мере, али и да је дошло до неочекиваног пада економског раста. Идућих седмица и месеци ћемо то проверити и онда ћемо у догледно време размотрити евентуално продужавање рока датог Шпанији за смањење дефицита, казао је Рен.

Економске прогнозе, између осталог, служе Европској комисији као подлога за одлуке о покретању поступка због претераног буџетског дефицита.

У оквиру тога поступка Комисија преговара с појединим чланицама и утврђује до када морају свести свој буџетски мањак унутар допуштених три посто БДП – а.

Од избијања кризе у ЕУ – у је договорено низ мера за јачање буџетске дисциплине и сада Комисија има инструменте за кажњавање оних земаља које не сарађују.

Тренутно је поступак због прекомерног дефицита покренут против 20 од 27 земаља чланица, преноси Аљазеера.

Рехн није овај пут хтео да говори о казнама, додајући да ће о томе бити речи када Комисија објави своје пролећне прогнозе. (Ецономy. Рс, 28. Фебруар 2013.)

Advertisements

Posted on March 1, 2013, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: