Стање нације: Срби као темпиране бомбе

Александар Палић | 23. Фебруар

Недавни брутални злочини “мирних комшија” указују на то да је ментално стање нације све горе. Стрес постао начин живота. Сваке године попијемо седам милиона кутија лекова за смирење.

ДА ли смо постали ментално контаминирана земља? Последњих недеља, Србију је потресло неколико злочина у којима су појединци, људи који пре тога нису имали никакав криминални досије, брутално убили блиске особе, а затим извршили самоубиство.

И поред тога што ће многи рећи да нисмо достигли “ниво” Америке, у којој готово свакодневно неко “из чиста мира” убије колеге на послу или децу у школи, нема сумње да је стрес као начин живота у Србији почео да узима данак.

Податак да више од 300. 000 људи у нашој земљи има неки психички поремећај јасно показује да Срби, услед хроничне фрустрације и страха као начина живота, све чешће постају темпиране бомбе, које би могле да “експлодирају” у сваком тренутку.

Резултати међународне студије, у којој је учествовало више од 5. 000 испитаника из целе Европе, од тога 640 из Србије, показују да у нашој земљи 24 одсто становништва пати од психичких поремећаја везаних за страх, паничан страх има сваки десети становник, а после НАТО бомбардовања чак 18 одсто особа има симптоме посттрауматског стресног поремећаја.
Некада смо се чудили америчким вестима или филмовима где човек после отказа малтретира породицу или узме пушку и побије пролазнике.

– Нажалост, на путу смо да то сада постане и наша стварност – констатује психотерапеут Зоран Миливојевић. – Људи живе са стрепњом и тремом пред оним што их чека. То је глобални феномен, који код нас још није дошао до пуног изражаја, јер смо деведесетих година очврснули и макар делимично се “вакцинисали” против капиталистичког стреса.

Подаци Института за јавно здравље Србије показују да је број менталних поремећаја порастао од 1999. Године. Поред стресних поремећаја, константно су у порасту депресија, агресија, насиље и суицид, као и рекордна употреба лекова за смирење.

– Не морате ни да будете стручњак да бисте увидели да ментално стање нације никада није било горе. Раније су још постојали оптимизам и нада да ће се ствари променити набоље, али сада је апатија потпуно заменила веру у боље сутра – објашњава психолог Александра Јанковић.

Ако смо по висини месечне зараде на самом европском дну, а међу водећим када су у питању оболели од карцинома, по броју избеглица и конзумирању цигарета и алкохола, није ни чудо што стручњаци упозоравају да је психичко стање нације алармантно.

– У земљи где је степен незапослености престао да се мери, имате армију исфрустрираних и безвољних људи. Фрустрација се акумулира, потискује и временом ствара јак степен агресивности – каже Јанковићева.

Међу средњом генерацијом све више је у порасту насиље у породици. То су до јуче били нормални породични људи, који су постали технолошки вишкови, без шансе да се преквалификују. С друге стране, код младих је, у одсуству перспективе и система вредности, агресивност постала норма понашања.

Према званичним подацима Републичког фонда за здравствено осигурање, прошле године је издато 6. 932. 840 кутија лекова. Лекове за смирење у Србији, о трошку осигурања, пије више од 1, 3 милиона становника. С обзиром на то да постоје разни канали преко којих се без рецепта набављају ови лекови, стручњаци претпостављају да је прави број корисника далеко већи.

ЦРНА СТАТИСТИКА

Сваке године у Србији се убије неколико десетина тинејџера, а процењује се да чак 150 пута више њих има самоубилачке тенденције. По броју самоубистава, Србија је изнад европског просека. По овом питању у последњих 20 година предњачи Војводина са 28 самоубица на 100. 000 становника.

ЂОКОВИЋ – ТЕРАПЕУТ
У претходних двадесет година успеси спортиста били су одлично средство које је лечило фрустрираност нације због разних пораза. У последње време улогу терапеута Србије преузео је Новак Ђоковић. Моменат када Новак уз нашу тробојку подиже пехар буди осећај који нам највише недостаје – укус победе. – Ово је веома битно, јер Новак представља најбољи узор младима. Нажалост, већина девојака и младића Србију види као мочвару, земљу из које треба побећи. А нису више мрачне деведесете, које су дуго биле изговор – упозорава Зоран Миливојевић.

ПСИХОЛОГ
По мишљењу стручњака, Срби су “ментално запуштени” и за помоћ се обраћају тек када дођу у најгору фазу. Људе је и даље срамота да оду код психолога, док се на Западу ово не разликује од одласка код зубара. Такође, када се у Србији сазна да неко користи психијатријске услуге, та особа се шиканира, често остаје и без посла, пријатеља…

Advertisements

Posted on February 24, 2013, in Здравље. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: