Нове анализе млека, резултати катастрофални

Анализа присуства афлатоксина у млеку коју је урадио Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду (ФИНС), показао је знатно веће присуство те отровне материје него што је утврђено досадашњим анализама, изјавио је данас војвођански секретар за пољопривреду Горан Јешић.

Јешић је агенцији Бета рекао да су прелиминарни резултати које је добио од ФИНС “алармантни”, и да су потврдили претпоставке стручњака да ће свака наредна анализа млека показати све веће присуство афлатоксина.

“Ја сам добио прелиминарне податке путем мејла и оно што јесте проблем то је да расте ниво афлатоксина у млеку. То је требало очекивати јер се за исхрану крава користи све лошија и лошија сточна храна”, рекао је Јешић и додао да ће му данас стићи и званични подаци.

Рекао је да ФИНС нема акредитацију државе и користи метод који се разликује од уобичајене процедуре, али даје врло поуздане резултате и најавио да ће за три до четири дана бити готова и анализа коју ради Пољопривредни факултет у Новом Саду, који има акредитацију државе.

“Када смо добили драматичне резултате СП лабораторије из Бечеја, у којој је Министарство пољопривреде прошле године урадило 40.000 анализа, одлучили смо да и ФИНС утврди ниво афлатоксина једном другом методом”, рекао је Јешић.

Оценио је да проблем са афлатоксином није и не сме да буде политичка ствар, и да га не занима да ли ће министар пољопривреде поднети оставку јер је сада веома важно предузети мере у чему Министарство пољопривреде има кључну улогу.

“Прва ствар је да се призна да имамо проблем, друга да се сакупи озбиљна екипа која ће да покуша да га разреши – а проблем се да разрешити, и трећа, и најважнија ствар, је да се помогне сељацима тако што ће се наставити откупљивање млека док се не промени храниво и дати им се субвенције за то”, казао је Јешић.

Он је позвао Министарство пољопривреде да кроз ребаланс буџета и уредбом о млеку коју ће морати да донесе, интервентно помогне сељацима да купе нову храну, и да утврди која сточна храна није контаминирана, што би могло довести до брзог решења проблема. Јесић је рекао да је повлачење млека из трговина први корак, а сада треба сачекати резултате суперанализе млека коју за потребе Министарства пољопривреде ради у Холандији, али је оценио да је тешко могуће да они буду другачији.

Омбудсман: Министри, будите одговорни

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је данас надлежне министре и друге функционере на одговорност у вршењу дужности и предузимање “енергичнијих мера” за спречавање опасности по здравље грађана због могуће неисправности и штетности млека.

“Јавно позивам надлежне министре и друге функционере на одговорност у вршењу дужности, а пре свега на енергичније мере како би се спречила опасност по здравље грађана и да би се тачно, недвосмислено и брзо информисала јавност, уместо да се противречним изјавама и гестовима збуњују грађани”, навео је Јанковић у саопштењу.

Јанковић је указао да га посебно забрињава то што се питања повезана са здрављем грађана, које треба да буде приоритет у раду органа јавне власти, користе за распламсавање политичких обрачуна. Он је истакао да је неопходно да се зна да ли опасност прети само од евентуално штетног млека, или и од других производа, и шта је предузето да се спречи коришћење затроване сточне хране која не утиче само на квалитет млека.

“Држава даје акредитације за лабораторије и она је одговорна за те акредитације. Ми смо данас контактирали и лабораторију у Бечу, која је радила суперанализе за потребе Хрватске, и видећемо какви су законски оквири да нам таква лабораторија то уради, али не желим да сумњам у стручњаке који раде у Србији”, рекао је Јешић.

Поновио је да је правилник о дозвољеном нивоу афлатоксина ригорозан јер присуство те материје континуирано постоји у овом поднебљу, те није случајну што је у Мађарској дозвољен ниво 0,00, а у Србији је са дозвољених 0,5 смањен на 0,05 микрограма по литру.

“Дакле, постоје здравствени разлози за то, и ви по Закону о безбедности хране чим посумњате на неки производ, прво га скинете са полице, а тек онда радите анализе, јер док их урадите, прође 13-14 дана и грађани конзумирају ту храну. Ми сада имамо егзактне податке да то што стоји на полицама у радњама не одговара законским прописима”, казао је Јешић и додао да је попустљивот неприхватљива.

(Бета)

Advertisements

Posted on February 21, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: