Италија: Тржиште некретнина пред колапсом

Аутор/извор: СЕЕбиз / Ал – Јазеера Балканс
Датум објаве: 20. 02. 2013. – 22: 54: 03

РИМ – Тржиште некретнина у Италији је пред колапсом. Понуда увелико надмашује потражњу. Премијер Марио Монти недавно је увео и висок порез на некретнине који је у државну касу донио четири милијарде еура. Успркос томе, грађани нису задовољни.
Кранова око Рима не мањка. Нова насеља ничу, али питање је хоће ли се ико уселити након изградње. Талијанско тржиште некретнина некад је било једно од најјачих, но прошле године продаја је пала за 23, 4 посто, на најнижу разину од 2008. Године.

Талијани су народ који се веома лако одлучивао на куповину стана и узимање кредита. Данас им се тешко одлучити на тај корак. Страх од дугорочног везивања за банке није им примамљив.

Римљанка Силвана Вителли је побиједила тај страх, но проблем је што већ пет мјесеци безуспјешно покушава добити кредит.

“Заиста желим купити кућу, јер желим обитељ. А, данас је врло тешко засновати породицу ако немате неку сигурност попут властитог дома“, каже Силвана Вителли.

Економска криза уништила је тржиште, а агенције за некретнине за то криве и банке. Број одобрених хипотекарних кредита пао је за 40 посто.

“Банке тешко одобравају хипотеке и то само одређеним људима који су увијек имали новац, тако да тржиште луксузних некретнина није толико погођено. Но мислим да је ово јако велик проблем“, каже Францесцо Минервини из агенције за некретнине Рома Иммобилиаре.

Богатство талијанских обитељи се топи. Према подацима Централне банке Италије, за десет година њихови банковни рачуни смањили су се за 40 посто.

Ново оптерећење на ионако танке буџете је порез на некретнине којег је недавно увео премијер Монти. Силвио Берлусцони ударио је контру обећавши да ће га укинути.

Advertisements

Posted on February 21, 2013, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: