За две године ћемо дуплирати приносе на српским њивама

Спремни смо да кренемо са послом у Србији. Чекамо да Влада у Београду заврши неке формалности и да парламент ратификује међудржавни споразум између наше две земље. Верујемо да ће се то догодити пре краја марта. Јер почели бисмо да радимо – још јуче – каже за“Блиц” Хадим Абдулах Алдареј, потпредседник“Ал Дахра групе” из Абу Дабија која је недавно са државом Србијом потписала предуговор о улагању у осам српских пољопривредних комбината.

Према плану који је направио тим“Ал Дахре”, према тврдњи Алдареја, у року од шест месеци ће комплетно земљиште које је предмет уговора о улагању бити покривено системима за наводњавање.

Сличним иригационим системом, већ неколико година, остварују одличне приносе на њивама направљеним насред пустиње у Египту.

– Рачунамо да ћемо за две године рада удвостручити приносе. На пословима у комбинатима биће ангажовано 2. 000 људи. Они који су данас запослени у њима имаће прилику да наставе да раде, али нам је, дефинитивно, потребно још радника. Осим тога, идеја нам је да одмах ступимо у контакт са локалним фармерима, али и крупним играчима како бисмо обезбедили што више пољопривредних производа за извоз широм света – открива потпредседник“Ал Дахра групе”.

Никада сами

Потпредседник“Ал Дахра групе” каже да ова фирма има стратегију да увек послове у свету раде са партнерима.
– Локалне партнере имамо и у Америци, Шпанији и у свим осталим државама где послујемо. У случају Србије, то је држава која је власник комбината чији сувласници, са 80 одсто учешћа, планирамо да постанемо – закључује Алдареј.

Ова компанија, која је иначе лидер у агробизнису региона Блиског истока, данас има своје фабрике у Америци, пет њих је у Шпанији, у Мароку гаје маслине, у Пакистану пиринач, Намибији јужно воће…

Део те производње завршава и Уједињеним Арапским Емиратима где“Ал Дахра” такође производи воће, поврће и житарице. Поред Србије, ове године ће“Ал Дахра” започети бизнис и у Грчкој.

– Имамо два своја терминала у луци Калиф код Абу Дабија. Нешто слично планирамо да урадимо и у луци Панчево, одакле бисмо пласирали робу за извоз – објашњава Алдареј.

Потпредседник“Ал Дахра групе” каже и да је стратегија ове компаније сигурност снабдевања, али и безбедност хране и додаје да се та фирма никада није бавила производњом ГМО хране.

Извор: блиц. Рс | Гордана Булатовић | 20. 02. 2013.

Advertisements

Posted on February 21, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: