Празни и џепови и бутици

Е. В. Н. | 15. Фебруар 2013.

Све већи број радњи у тржним центрима широм Србије због беспарице грађана затворено. Аветињски пусто и у централним зонама. Излози локала облепљени огласима за издавање


ТРЖНИ центри широм Србији као да броје последње дане! Све већи број локала у централним градским зонама аветињски је празно. Излози бутика и радњи облепљени су огласима за издавање простора, многи су запуштени, а таква „слика“ није само видљива у градовима у унутрашњости, већ и у бројним некада престижним центрима у престоници.

БЕОГРАД – Месецима су полупразни „Чумићево сокаче“, „Стакленац“, „Сити пасаж“, „Миленијум“, а о центрима на периферији да се не говори, они су одавно, пред празним џеповима купаца поклекли. Разлог за такво стање на тржишту су, према оцени стручњака, мала примања и ограничена куповна моћ. Због тога су на губитку и закупци локала, па затварају своје радње, јер немају новца да покрију трошкове закупнине и пореза. Некадашњи центар шопинга „Чумићево сокаче“ у срцу Београда и даље има много локала за које се нико не интересује и који су већ годинама празни. На њима и даље стоје имена некадашњих бутика и фирми, а на металним вратима и решеткама – катанци.

Тренутно, гужви данас у Београду има једино у великим шопинг – моловима – „Ушћу“, „Делта ситију“ или „Новом Меркатору“. Осим њих, добром посетом у престоници још се једино могу похвалити закупци локала у ТЦ „Пирамида“, „Бањица“, „Видиковац“.

СМЕДЕРЕВО – Тржни центар „Данубиус“, највећи и најпрометнији у Смедереву, са више од 150 локала из дана у дан је све празнији. Локали у приземљу раде, али они на првом спрату често мењају власнике. Трговине се затварају и после месец – два рада. На другом спрату само је неколико заузетих локала, док се већина издаје за мале паре.

– Издајем локал од 14 квадрата за 50 евра, већ годину дана без успеха – каже један од власника локала. – Тржни центар код Зелене пијаце, сазидан 1995. Никада потпуно није заживео, више од 80 одсто локала је празно.

У Удружењу занатлија кажу да је криза све већа, посебно у последњих шест месеци, а чак и трговине које се налазе на најпрометнијим местима у строгом центру једва састављају крај с крајем.

ШАБАЦ – Од четири тржна центра у Шапцу, данас заиста функционише само „Тријумф“, који се налази у строгом центру града. Остала три – „Кифла“ само 100 метара даље, „Тина“ на атрактивној локацији у Карађорђевој улици и „Рода“ у највећем стамбеном насељу „Тркалиште“, готово да су опустели. Прва је подигнута „Кифла“, још деведесетих година, али у њој данас успешно раде само кафић и неколико фирми у приземљу. Иако изгледа модерно и урбано, „Тина“ је, вероватно због удаљености од центра, ретко била пуна. „Рода“ која је на почетку доста обећавала, сваким даном има све више испражњених локала, па практично, тамо добро раде још самопослуга, „Бата“ и „Модијана“.

НИШ – Десетак тржних центара у Нишу су на издисају. Најкритичнија ситуација је у највећем и најстаријем центру „Калча“, где су дуговања за одржавање и обезбеђење објекта са 400 локала достигла износ од 80 милиона динара. Предузеће „Грађевинар“ је због тога у великим проблемима јер не може да наплати ни 100. 000 динара месечно од власника локала, а за одржавање им је потребно барем милион динара месечно.

– У зависности од величине локала месечни трошкови власника су 3.000 до 4.000 динара – каже Љубиша Илић, директор „Грађевинара“. – Хоћемо да им предамо зграду да они брину о њој, јер не можемо да поднесемо губитке.

Због овакве ситуације многи власници локала у „Калчи“, поготово они на вишим спратовима и не траже да им се плаћа рента уз услов да се редовно плаћају трошкови. О продаји нема ни речи јер нико и не пита да купи локале у најстрожем центру Ниша. Слична је ситуација и са „Душановим базаром“ и тржним центрима „Амбасадор“, „Зоне 1, 2, 3“, „Горча“ док се „Подземни тржни цетнар“ и „Меркатор“ боље котирају.

КРАГУЈЕВАЦ – Промет у већим тржним центрима у овог граду знатно је опао у последње време. Сем куповине хране, односно основних животних намирница, остала роба све ређе налази купца. У Тржном центру „Рода“, у последње време затворено је више од десет локала. Нешто је боље ситуација у „Плази“, отвореној прошле године. Закупци локала кажу да им долазе и грађани из околних општина, али да добро иде само „маркирана“ и скупља роба, а све остало слабије.


БЕЗ ОБЗИРА НА СНИЖЕЊА, У АУТЛЕТ ЦЕНТРУ У ИНЂИЈИ, МАЛОБРОЈНИ КУПЦИ

НИ РАСПРОДАЈЕ НЕ ПОМАЖУ

НИ трговци инђијског аутлета ових дана немају баш превише посла. Кажу да их посети 25. 000 купаца недељно, али ових дана у овом продајном центру могли су се видети ретки посетиоци. Већина је само разгледала, “шачица” и пазарила. На паркингу су се могли видети аутомобили претежно београдских регистрација, јер су за познате брендове који се нуде у Инђији – потребни и купци са дубљим џепом.

Без обзира на мали број купаца, власници овог аутлет центра кажу да и не помишљају да га продају страним инвеститорима, већ планирају да сами прошире тржиште отварањем нових локала и брендова у Инђији.

Потрошачи су у овом центру у четвртак могли да пронађу тек понеки преостали пар одеће или обуће из сезоне јесен – зима. Почетком марта већ ће стартовати нова колекција, па су распродаје на самом измаку. Цене су доста ниже него пре месец дана, кажу продавци, али је махом остало малих или јако великих величина, робе са грешком или оне из колекција од пре неколико година.

– Последњих дана долазе у Инђију они који баш хоће да уштеде, а не бирају много – кажу у једној од познатих марки која продаје обућу. – Женске чизме за снег могу да се нађу већ од 760 динара, а биле су 6. 500 динара на почетку сезоне. Кожне ципеле и чизме су са 15. 000 динара “пале” на 3. 500 динара. Ипак, остали су претежно велики бројеви, а сви популарни модели су се продали.

Advertisements

Posted on February 16, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: