Порези умањују плате за 64 одсто

Аутор: урргб

Плату испод републичког просека током прошле године примало је чак 282. 383 запослених, а ни у овој години им се не смеши боља будућност. Послодавци за тако лош просек не криве само заосталу привреду, већ и начин на који држава оптерећује зараде.

Како рачунају у Унији послодаваца Србије, порези и доприноси на зараду умањују бруто плату за чак 63,97 одсто што је једно од највећих намета послодавацима у Србији па из тог разлога захтевају да држава промени формулу убирања прихода.

У УПС кажу да ”разумније” опорезивање имају и далеко развијеније земље као што су Данска, Луксембург, Словенија, Ирска, Малта… Па је ”задњи час” да и Србија отвори ову тему.

“У оквиру реформе пореског система потребно је што пре смањити стопе пореза и доприноса (до 50 одсто) за примарне пољопривредне произвођаче, занатлије, текстилну индустрију и предузетнике бар у прве две године пословања, јер они спадају у секторе са најнижим примањима, а њихова делатност је нископрофитна”, оценио је Драгољуб Рајић из УПС.

Он је рекао да је у неким земљама ЕУ, али и у државама у окружењу грана текстила, пољопривреде, занатлије и предузетници почетници издвајају за 50 одсто мање износе пореза и доприноса на своје зараде и на тај начин их држава подстиче да одрже и развију бизнис.

Ипак, чини се да у овој години неће бити помака у том правцу тим пре што је Министарство финансија већ направило пројекцију да би у 2013. Могли да прикупе 53 милијарде динара само од пореза на доходак грађана што је за 20 милијарди више од, примера ради, прихода од царина.

Аутор: СА
извор: Вечерње новости/Нови магазин

Advertisements

Posted on February 13, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: