Смедерево: Рафинерије неће бити

Ј. ИЛИЋ | 05. Фебруар 2013.

Истекао рок да „Комико оил“ плати закуп земљишта за рафинерију. Град чекао девет месеци да инвеститор подмири трошкове

У ПОНОЋ је истекао рок да „Комико оил“ плати закуп 113 хектара за градњу рафинерије, а како новац није стигао, уговор ће у уторак бити раскинут.

После безмало четворогодишњих преговора о такозваној највећој гринфилд инвестицији на Балкану, посао деценије је пропао јер „Комико оил“ није имао новца да плати 652 милиона динара за закуп локације и око 80 милиона динара затезне камате због кашњења.

Из „Комика“ не стиже најављено званично образложење због чега инвестотор није платио закуп. Према речима заменика директора Радомира Радивојевића, новац није обезбеђен због проблема са једним од чланова конзорцијума „Комико оверсизе“, инвестиционим фондом „Брајан Мареј“. Радивојевић тврди да се „појавио нови инвеститор“, и да посао није пропао.

Ипак, судско поравнање предвиђа је да ће уговор бити раскинут дан након истека рока за уплату, односно данас. Челници града у понедељак су одбили да изнесу свој став после најновијих дешавања. Очекује се да ће данас, након истека рока у поноћ, рећи да ли је ово крах инвестиције или ће бити нових преговора.

Званични преговори са „Комиком“ започети су у децембру 2008. Године, а у априлу 2012. Године је потписан уговор о издавању у закуп 113 хектара за градњу постројења.

Град је тужио компанију тражећи раскид уговора јер није платила закуп у року од три месеца од потписивања уговора. Дат је и нови рок, али до понедељка инвеститор није обезбедио новац.

ИСПОЧЕТКА

Уколико би град хтео да настави са пројектом, све би било враћено на нулту позицију, односно Скупштина би морала да распише нови конкурс. Ако, пак, нема воље да се прича настави, спорно је шта ће бити са 113 хектара који су, према Просторном плану подручја посебне намене ресорног министарства, предвиђени за градњу рафинерије нафте. Земљиште је раније било државно, али је пренето граду без накнаде.

Advertisements

Posted on February 6, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: