Запослени у трговини – модерни робови

Запослени у трговини, поготово великим трговачким центрима, нажалост, су једни велики робови, испричала је за емисију Хрватска уживо госпођа која већ десет година ради у трговачким центрима.

Повод за разговор инсистирање је Удружења трговине при Хрватском удружењу послодаваца на отказивању Колективног уговора за запослене у трговини чија је плата ионако премала, односно према подацима Синдиката трговине Хрватске износи у просеку тек 2. 900 куна, око 400 ЕУР (просек плата у супермаркетима у Србији износи око 22. 000 РСД без менаджерских плата, што је тек катастрофалних 200е).

– Највећи проблем у тој целој причи је плата која се није мењала задњих десет година, неисплаћивање прековремених сати, као и рад недељом у правилу у поподневним сатима који најчешће није плаћен како би требало, испричала је продавачица. Рад у једном великом трговачком центру, казала је, захтева јако пуно психичке и физичке снаге.

– У принципу, један радник током своје смене пренесе од 5 до 6 палета робе, а то није мала количина. Благајница пребаци преко својих руку тону до тону и по робе. А отказивањем колективног уговора губимо све додатке – за минули рад, плаћени превоз, плаћене прековремене и рад недељом”, истиче продавачица и додаје:

– Рад у великом трговачком центру не бих никоме препоручила, поготово не младим женама које требају да заснују породицу. Ја сам већ уморна од тога. У ових десет година провела сам пуно мање времена са својом породицом него што сам требала. Моја су деца буквално одрасла без мене. ”

Бојана Перцан из Синдиката трговине Хрватске потврдила је причу госпође као уобичајену радничку причу из великих трговачких центара додајући да је ситуација чак и гора.“Све присутније је насиље и трећих особа према продавцима. Од слободних дана радници имају једино Божић и Ускрс, превише је неплаћеног прековременог рада, све мање су са својим породицама, страда им здравље… И сами видите колико су и психички и физички оптерећени”, казала је Перцан, која је уверена да ће овом најавом отказа ХУП – а колективног уговора за делатност трговине, куповна моћ продавача, складиштара, благајника бити још нижа, а истим се ствара“радно активно сиромаштво”. (Ецономy. Рс, 31. Јануар 2012.)

Advertisements

Posted on February 2, 2013, in Људски ресурси. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: