Цена квадрата 40 одсто нижа, а продаја станова преполовљена


01. 02. 2013.

Станови у Новом Саду јефтинији су за 40 одсто, а потражња се и даље смањује. Цене станова су повољније због велике понуде и мањег броја оних који су у могућности да купе некретнину у граду и крећу се од 600 до 1. 350 евра по квадрату. Највише се траже гарсоњере и мањи станови погодни за издавање.

Траже се станови на Булевару, на Грбавици и Лиману 1, а по правилу су то гарсоњере или једнособни. На Детелинари и Новом насељу се траже двособни или већи станови јер их купују породични људи за живот па су им важни садржаји које нуде ови делови града. Цене које се постижу на тржишту јесу мање, а купци диктирају услове продаје. Цене осетно падају и потражња је додатно смањена у последња три месеца. Они који имају могућност кредита више бирају нове станове, али ни држава ни град не чине ништа да стабилизују тржиште некретнина.

На цене квадрата утичу локација, квалитет зграде, висина на којој се стан налази, уредна документација па чак и величина стана. Уу односу на 2007. И 2008. Годину продаја мања за око 50 одсто, али да се у последњих годину дана тржиште усталило.

Цене квадрата иду од минималних 600 па све до 1. 500 евра по квадрату док су квадрати у категорији луксузних станова и скупљи. Најповољнији су станови на Детелинари и на Новом насељу где је просечна цена квадрата од 800 до 1. 000 евра. По тој цени се може купити и квадрат у самом центру, а у питању су старе зграде и они велики станови, док нови станови у центру у просеку коштају око 1. 200 евра по квадрату. Иако је потражња слаба, људи и даље најлакше инвестирају у усељив и укњижен стан.

Advertisements

Posted on February 2, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: