Наше оранице џабе иду странцима

М. ПОПОВИЋ | 27. Јануар 2013.

Србија ће ускоро морати да понуди своје пољопривредно земљиште странцима, чим се то законски омогући. Хектар најквалитетније земље у Војводини 5.000, а у Словенији 25.000 евра.

ДА би се покрили најосновнији трошкови породице у Србији потребно је 63. 907 динара, односно једна и по просечна зарада. Толико, наиме вреди просечна потрошачка корпа. Истовремено минимална корпа “тежила” је 33. 631 динар и за њено покриће било је довољно 0, 79 плата.

Подаци Министарства трговине показују да је за последњих годину дана просечна потрошачка корпа поскупела за 13, 5 одсто. На то је највише утицала цена хране, али и комуналија У том периоду, потрошачке цене повећане су за 11, 9 одсто.

Трочлано домаћинство за храну сада, у просеку, месечно издваја по 26. 000 динара, за транспорт још 5. 500, а за становање, воду, струју, гас безмало 12. 000 динара. За дуван и пиће “одлази” око 4. 500, а за гардеробу и обућу нешто изнад 3. 000 динара. Статистика показује да за трошкове образовања трочлана породица треба да издвоји свега 446, за рекреацију и културу 2. 842 динара.

Страховања да ће корпа у новој бујици најављеног повећања цена енергената бити све “тежа” џепу просечног потрошача, нису без разлога.

– Реална вредност просечне потрошачке корпе далеко је већа од статистичке од око 64. 000 динара – каже Вера Вида, председница Центра потрошача Србије. – Са том сумом не могу да се задовоље ни неке најосновније потребе просечног трочланог домаћинства, јер трошкови живота расту стрмоглаво из дана у дан. Према нашем истраживању још у септембру прошле године просечна корпа “тежила” је око 110. 000 динара.

ПОСКУПЉЕЊЕ

ПОСЛЕ “Филипа Мориса” и цигарете компаније “Бритиш америкен тобако” поскупеле су за 10 динара по паклици. И “Јапан табако интернешнел” ЈТИ ће у фебруару повећати цене одређених производа за 10 динара.

– Разлог овог поскупљења је нова минимална акциза која би требало да буде објављена до краја ове недеље – изјавио је Срђан Лазовић, директор корпоративних послова БАТ – а. – Уместо досадашњих 76 динара по паклици, нова минимална акциза износи преко 90 динара.

Advertisements

Posted on January 29, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: