Последње припреме за легализацију увоза ГМO

Србија се припрема за улазак у Светску трговинску организацију (СТО), а један од услова за учлањење је пристанак на увоз свега што долази од чланица СТО, па и производа на бази ГМО.

Укратко: спрема се измена закона о забрани ГМО и легализација увоза ГМО-хране и других артикала.

Јавна је тајна да се у Србији, упркос закону који то забрањује, ГМО-храна не само увози, него и производи.

Али ако то негде јавно саопштите и још, макар индиректно, прозовете компанију или компаније које крше закон, представници закона, конкретно суд, ће вас на тужбу тих кршитеља закона, којима сте својим саопштењем “окрњили углед”, осудити на најмање 3 месеца, условно на годину дана, као што је то учињено у случају доказаног екопатриоте Николе Алексића, а по тужби МК групе, која, иначе, има и уговор са једним од највећих произвођача ГМО-производа, по злу чувеном компанијом Монсанто.

Пошто је у самој процедури суђења почињено низ очигледних грешака, Никола Алексић је поднео жалбу на пресуду, која му је ових дана одбијена, чак шта МК група га је поново, сада у форми приватне тужбе, тужила за исто дело.
Све говори да је намера да се Алексића, и то управо сада, када се ближи легализација увоза ГМО, спакује иза решетака и онемогући да својим стеченим угледом у јавности допринесе акцији против измене Закона о забрани ГМО.
Остале радње су већ обављене: спонзорима Еколошког покрета,. чији је Алексић директор, је наложено да одустану од спонзорисања, како Алексић не би могао нормално да функционише, како би му, што је већ урађено, у канцеларији Еколошког покрета Новог Сада, ускратили и телефон и интернет и струју, због немогућности да их плати.

Ми на ове поступке гледамо као на завршне припреме за мењање закона и легализацију ГМО.

У старо време, пред први устанак, такав поступак је назван “сечом кнезова”, односно онемогућавањем оних који су, по процени тадашњих окупатора, могли да стану на чело народне побуне.

Кад се свему овоме дода чињеница да је на тему ГМО у јавности направљена информативна блокада и дезоријентисаност, односно забуна, чему су послужиле и разне псеудоакције , јавне трибине, јавно слушање о ГМО и слично – закључак је да се успело припремити терен за мењање Закона о забрани у правцу легализације ГМО. То ће се, највероавтније, и урадити у другом кварталу ове године.

Ми, екопатриоти смо свесни да је наш предстојећи задатак управо оно што су пропустили медији, али и разни покрети, који су начелно против ГМО.

Основна маса становништва је неинформисана, и ми ћемо урадити све да се то стање промени.
Узалуд је позивати на протест неинформисане. Најгоре је да се појави шачица, као што је то постао обичај у протестима, који се праве по Србији.

Посао информисања је озбиљан и не може се извршити кампањски, како се то уобичајило.

У току тог процеса посебно ћемо обратити пажњу на циљну групу мајки, чија права реакција, када се у потпуности упознају са материјом, неће изостати.

Могу они, окупатори и њихови службеници, у оваквој ситуацији и испословати легализацију ГМО, али то није божје слово, па да се, када информисаност постане, потпуна, не може изменити. Чак шта, посланици ће, обзиром да су власници свог нмандата, посебно одговарати за то што су се оглушили о апеле и упозорења Николе Алексића и екопатриота уопште.
Сада ће ГМО-лобисти добити битку, али сутра ће изгубити рат.

Поред информисања неинформисаних, а таквих је у Србији пуно, покренућемо и широку акцију формирања ланца сигурне исхране, који неће моћи да прекине ни сто изгласавања легализације увоза геноцидних производа на бази ГМО.

Не сумњамо уопште да ће у предстојећем рату, у којем на једној старни имамо борце против нашег опстанка, а на другој оне који се боре за опстанак, у крајњем исходу они први проћи као поражени.
А поступци којима су припремали терен за легализацију зла, као и само легализовање ће им бити наплаћено са каматом.

Права, озбиљна, а не камапањска, битка тек предстоји.

Њу ће водити и завршити победом темељни, упорни и дугорочни борци, екопатриоти и сви који им се у томе придруже.

Свако може да говори “Стоп ГМО”, али заиста га зауставити могу само они који имају јасан и дугорочан план и методе за заустављање.

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: