Табаковић: Ускоро решење за кредите у францима


Аутор/извор: СЕЕбиз

БЕОГРАД – Гувернерка Јоргованка Табаковић најавила је да се грађани који имају проблема са кредитима у швајцарским францима могу надати решењу за две до три недеље.

Табаковић није желела да прејудицира какво ће бити то решење, али је нагласила да очекује да ће оно бити опомена да се никада више не уведе такав производ који носи негативну рекламу за банку, а истовремено ставља НБС у негативну конотацију.

Гувернерка је у интервјуу Танјугу нагласила да се ради о комплексном проблему, и да га не треба решавати “преко колена”.

“Не мислим да држава треба да сноси последице појединачних одлука, јер непознавање закона никога не оправдава, као што ни незнање елемената уговора за заснивање уговорног односа, такође, никога не оправдава”, рекла је Табаковић.

“Грађани морају да буду свесни да су они ти који пуне буџет, и да када узмете из левог џепа и ставите у десни, нисте себи много помогли”, илустровала је она.

“Отворили смо проблем манипулисања тим кредитима јер има оних који тврде да су чак скупљи кредити у еврима него у швајцарским францима, и ми радимо симулацију кредита узетих и у једној и у другој валути”, рекла је она.

Кроз решавање тог проблема, како је навела, отворен је један још већи – грађани су незаштићени без обзира што постоји Закон о заштити корисника финансијских услуга, а с друге стране, банке су кроз Удружење банака организоване и уједињене у заједничком интересу.

“Пре него што отпишемо кредите, боље је да видимо како ћемо моћи да помогнемо грађанима да их уредно отплаћују”, рекла је Табаковић наводећи да ће бити отворен и проблем удружења која штите интересе потрошача.

Она је напоменула да би у решавање проблема са отплатом кредита требало да се укључи и Национална корпорација за осигурање стамбених кредита, која при осигуравању стамбених кредита узима добре провизије.

Говорећи о проблему ненаплативих кредита у привреди, гувернер је подсетила да је највише пласмана отишло у трговину некретнинама, грађевинарство и трговину, и данас када се осећају последице кризе те три области јесу највећи ризици за банке јер је највећи проценат ненаплативих пласмана управо у њима.

“О производњи, о извозу, о немогућности пласмана, не можемо ни да говоримо, јер је најмање таквих кредита у структури пласмана пословних банака”, рекла је она истичући да би економска политика коју влада води, наслоњена на политику НБС, требало да се заснива на дугорочним мерама.

Трговање са банкама јесте једна од уобичајених операција којом НБС повлачи вишкове ликвидности, али централна банка не откупљује сав вишак и не по највишој цени, и то већ даје резултате, додала је Танјугова саговорница.

“Међутим, кредитирање се не повећава и то не зато што банке не желе да дају кредите, већ зато што привреда нема много наруџбина из Европе која је у рецесији, односно од својих традиционалних купаца. Уз то, много грађана губи посао, па се не усуђује да се задужи”, рекла је Табаковић.

Провизије банака и камате у Србији јесу врло високе, и више него у другим земљама, што је делом оправдано, али код нас постоје и бројни изговори.

“Инфлација јесте један од разлога, али њу тако високом чине висока јавна потрошња, као и цене хране”, рекла је гувернер.

“На висину камата неспоран је и утицај процена кредитног рејтинга које у себи имају много тешко мерљивих елемената, па и оних који се тешко могу оправдати”, објаснила је Табаковић.

Према њеним речима, ако нека од банака нуди значајно високу камату на штедњу, НБС има механизме да то дестимулише, и то не само упозоравајућим саопштењима.

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: