Руски кредит за пругу Стара Пазова – Нови Сад


23. 01. 2013. | РТВ

Део руског кредита намењеног изградњи пруге Ваљево – Лозница биће преусмерен на градњу пруге од Старе Пазове до Новог Сада, на Коридору 10, изјавио је данас генерални директор Железница Србије Драгољуб Симоновић.

Челник српске железнице је најавио да ће радови финансирани руским кредитом од 800 милиона долара почети у марту изградњом другог колосека пруге од Београда до Панчева и градњом три деонице Коридора 10.

“Према уговору је предвиђено да наше фирме учествују у 30 одсто посла, а 70 одсто руске, али ако се будемо добро организовали мислим да ћемо ићи на пола – пола, јер ће и неки наши људи радити у руским фирмама”, рекао је Симоновић.

Он је казао да је његов став да не треба развлачити паре од кредита за железницу већ их сконцентрисати на Коридор 10 и Коридор 11 – део пруге Београд – Бар кроз Србију. О томе је, како је рекао, већ разговарао са појединим представницима владе и изразио очекивање да ће Влада Србије подржати тај предлог.

Воз би могао да се креће 120 км/х

Симоновић је додао да је боље да се нешто заврши и да би улагањем новца у пругу Стара Пазова – Нови Сад воз могао да пређе од Београда до Новог Сада за око 45 минута, јер би могао да се креће брзином од 120 километара на час. Што се тиче пруге Београд – Панчево, ту је све припремљено за градњу на три мање деонице, док ће се упоредо са радовима решавати имовинско – правни проблеми на четвртој деоници, рекао је он.

У марту ће, такође, бити започети радови на три деонице Коридора 10 Голубинци – Рума, Мала Крсна – Велика Плана и Сопот – Космајски Ковачевац.

“Имамо сад оперативни проблем, јер не можемо да радимо на 10 градилишта, пошто немамо капацитете. На прузи Панчево – Београд ћемо радити са 90 одсто нашим материјалима и домаћим извођачима, а остало ће радити руске фирме”, навео је Симоновић.

Генерални директор српских железница је истакао да је то предузеће потпуно спремно за реализацију руског кредита.

Градња три деонице

У другој фази реализације руског кредита током 2014. Градиће се још три деонице Коридора 10 и обновити пруга Београд – Бар кроз Србију, тако да ће, како је рекао, због повезивања са Панчевом и Вршцем бити избегнута опасност да нас возови заобиђу Коридором 4 преко Румуније и Бугарске.

Што се тиче Коридора 10, реч је о деоницама јужно од Ниша: Винарце – Ђорђево, Врањска Бања – Ристовац и Бујановац – Букаревац. Симоновић је казао да ће део материјала са деонице Коридора 10 Голубинци – Рума бити пребачен на пругу Рума – Шабац – Зворник и тако ће бити отклоњена два уска грла и подигнута брзина возова на 80 километара на час.

Извор: http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetalji.aspx?ban=810&vestid=6864

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: