Плате није дало 100.000 фирми

С. Б. | 24. Јануар 2013.

Од око 330.000 фирми и радњи, и зараде и доприносе у децембру исплатило 95.000. Близу 97.000 послодаваца „заборавили“ да запосленима исплате примања

ПЛАТУ без пореза и доприноса током децембра исплатило је близу 6.000 послодаваца. Ово показују подаци Пореске управе, која од јула прошле године, на основу извештаја банака, свакодневно контролише исплату зарада и пратећих обавеза.

Истовремено, око 95.000 предузећа и предузетника својим запосленима је уредно исплатило зараду, баш као и порезе и доприносе за здравствено и пензионо. Скоро толико послодаваца, око 97.000 њих, међутим, уплатило је само порезе и доприносе, али не и – плату.

– У децембру се није ишло много на принудну наплату, јер је већ најављен Закон о условном отпису камате и мировању пореског дуга – објашњавају у Пореској управи.

– Вероватно су и неки послодавци успорили са уплатама обавеза ишчекујући прецизне услове пореске амнестије.

Када се све сабере, или плату или доприносе, исплатило је нешто мање од 200. 000 фирми и предузетника. У Србији их је, међутим, регистровано, по подацима Агенције за привредне регистре, близу 330. 000.

– То не значи да их 130. 000 не плаћа плату – објашњава порески стручњак. – Предузетници, као власници, не морају себи да уплаћују плату. Они имају обевезу да уплаћују порезе и доприносе, али не и зараду.

А предузетничких радњи без запослених је у Србији на хиљаде. Ту је и близу 25. 000 предузећа у којима званично – нико не ради. Они би хипотетички могли да потпадну и у категорију оних који уредно намирују обавезе према држави, али не и према радницима.

– Плату не исплаћују, то је сигурно, фирме чији су рачуни у блокади – кажу у Унији послодаваца.

– Таквих је близу 60. 000. Они немају ни средстава, ни могућности да исплате запосленима зараде. Ту су и фирме које још стоје у евиденцији АПР, али заправо нити раде, нити имају радника.

Почетком прошле године, плату без пореза и доприноса у Србији је исплаћивало око 60. 000 послодаваца. Према последњим подацима порезника, у тој категорји је сада свега десетина некадашњег броја. Или су послодавци постали савесни или су радницима престали да плаћају и – плате.

АМНЕСТИЈА
ФИРМЕ које су гомилале пореске дугове имају шансу до следећег петка да уђу у програм амнестије. Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга предвиђа да сви који до 31. Јануара измире обавезе за новембар, децембар и текући месец, стичу право на „замрзавање“ дуга. Услов је да обавезе и даље редовно измирују. Великим фирмама се половина камате отписује половином године, а друга половина на крају 2013. Малим обвезницима камата ће се преполовити на крају ове године, а „избрисати“ на крају 2014.

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Плате. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: