Немци купили седам рудника у Србији

Љ. Т. | 25. Јануар 2013.

Немци улазе у пет рудника “Копова Уб”, као и у налазишта “Белоречки пешчар” код Бора и “Србокварц” недалеко од Зајечара. Сада су део највећег произвођача кварца


НЕМАЧКА компанија “Кварцверке” однедавно је власник седам рудника у Србији. Преузимањем бугарске фирме “Каолин”, у чијем саставу је српски “Југо – каолин”, Немци улазе у пет рудника “Копова Уб”, као и у налазишта кварцног песка “Белоречки пешчар” код Бора и “Србокварц” недалеко од Зајечара.

Ово је за “Новости”, потврдио Небојша Илинчић, директор “Југо – каолина”.

– Поред седам рудника у Србији, “Југо – Каолин” који је запошљава око 300 радника, има и четири фабрике – истиче Илинчић. – На овај начин, постаћемо део једне од највећих светских фирми за производњу и прераду кварцног песка.

По Илинчићевим речима, захваљујући резервама и квалитетом кварцног песка, које има, Србија би могла да постане европски лидер у производњи стакла.

– Србија годишње увезе стакла у вредности од близу 100 милиона евра – наглашава директор “Југо – каолина”. – Међутим, са резервама кварцног песка које имамо, који је врхунског квалитета, да имамо савремене фабрике, могли бисмо годишње да извозимо стакло у вредности од неколико стотина милиона евра, а да увоз минимизирамо! Подсетићу да поред кварцног песка у производњи стакла учествују и кречњаци и доломити, тако да би то подстакло српско рударство у ширим размерама.

Како тврди Илинчић, такви послови би донели вишеструку корист. Тиме би се упослило велики број људи, ангажовала железница, али би се развио и читав низ пратећих производно – услужних делатности.

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: