Грејање на струју биће папрено

М. Л. Ј. | 23. Јануар 2013.

Ако ноћни киловати поскупе дупло, грејање на електричну енергију ће бити папрено. Домаћинство које не укључује пећи дању плаћаће 2. 000 динара више

НОВИ тарифни систем могао би да донесе потрошачима који се греју на струју – и до 30 одсто веће рачуне. Уз најављено поскупљење од око 12 одсто, трошкове ће повећати и дупло скупљи ноћни сати. Према овој рачуници, никоме се више неће исплатити да за грејање домаћинства троши – киловате.

Ако Министарство енергетике не буде одлуке доносило по убрзаној процедури, поскупљење струје мораће да сачека мартовске рачуне. За преосталу процедуру промене цена потребно је још око 20 дана.

– Да би се променила цена електричне енергије, ЕПС прво мора да добије лиценцу за јавно снадбевање – кажу из Агенције за енергетику. – Након израде нових тарифа, Агенција има још 30 дана како би дала своје мишљење и одобрила поскупљење.

Просечна трочлана породица у Србији, која се греје на струју, месечно потроши најмање 6. 000 динара. И то у случају да се не догрева по скупљој, дневној тарифи, већ да ТА пећ укључује искључиво ноћу. Од овог месечног рачуна, домаћинство потроши исто киловата преко дана, као и током ноћи – по 500. Ипак, за нижу тарифу дају за месец дана мање од 1. 000 динара, док за исто киловата по скупој, дневној, струји плаћају око 2. 500 динара више.

Према најавама из Министарства енергетике, електричну енергију ће убудуће најскупље плаћати они који је троше и за загревање дома. Уместо четири пута, као досада, ноћна струја ће од дневне бити свега два пута јефтинија. Тако ће месечни рачун од 6. 000 динара, скочити за око 2. 000 динара. Грејање на киловате, које је досада било међу најповољнијима, постаће скупље и од централног!

Из Агенције за енергетику кажу да им нико још није доставио предлог новог тарифног система, о којем ова установа треба да се изјасни и одобри евентуално повећање цена.

– Уколико би ноћна струја поскупела дупло, а ништа се друго не промени у систему, никоме се више не би исплатило да се овако греје и само увече пали бојлер или ТА пећ – каже Аца Вучковић из ове Агенције. – У случају да се нижа тарифа скоро изједначи са вишом, огроман новац би се слио у ЕПС. Треба тачно израчунати колико је то пара, али мислим да, само са тим повећањем, ЕПС уопште не би морао да диже цену киловата од најављених 12 одсто. Зато би било неопходно да се спусти цена дневне тарифе, како би се бар мало смањили трошкови за домаћинства.

НАПОН ПО ПЕЦИВУ

ЦЕНЕ специјалних врста хлеба и пецива могле би да буду више између 10 и 15 одсто због поскупљења струје и гаса, каже директор задруге “Мркшићеви салаши” Војислав Мркшић.

– Поскупљење горива повећава цену транспорта док неке машине раде на гас, а неке на струју – објашњава Мркшић. – Скупљи енергенти директно повећавају трошкове производње у пекарској индсутрији.

Advertisements

Posted on January 26, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: