Од марта 2013. Легализација објеката за 100 евра

21. 01. 2013. | Танјуг 

Предлог закона који ће омогућити упис нелегалних објеката у катастар влада ће можда разматрати већ идуће недеље, најавио је министар грађевине Велимир Илић наводећи да би закон могао да буде усвојен до марта и да ће легализација бити бесплатна, с тим што ће се плаћати 100 евра по објекту само за трошкове уписа.

– Тај закон ће по налогу многих европских и светских институција уписати све објекте који су бесправно саграђени у катастар непокретности. То је наша обавеза и таквих објеката у Србији има око 1, 3 милиона – рекао је Илић.

Предлог тог закона би Влада Србије требало да усвоји најкасније за петнаестак дана, затим ће по убрзаној процедури бити усвојен у скупштини и одмах ће ступити на снагу, рекао је министар. Нови системски Закон о планирању и изградњи требало би, према његовим речима, да буде завршен за шест месеци, пажљиво се припрема и неће се бавити легализацијом објеката.

Легализација јавних и великих индустријских објеката биће третирана посебним законом о легализацији, додао је Илић и најавио да ће, такође, бити донет посебан закон о Инжењерској комори Србије. Посебан Закон о планирању и изградњи бавиће се само убрзањем издавања дозвола и подстицајем градње, рекао је Илић нагласивси да ће то бити модеран закон прилагођен свим европским и светским стандардима.

Он је истакао да држава са толико нелегалних објеката не може да функционише и да Србија једном мора да подвуче црту, упише објекте и каже – од сада више нема дивље градње. У Европи је, с друге стране, почео да се користи јединствен катастарски сателит путем којег се добијају подаци за сваку земљу и Србија треба да се прикључи том европском пројекту, али претходно морамо да упишемо све објекте, напоменуо је Илић.

За неке приватне нелегално саграђене објекте је спорно власништво, које ће се утврђивати судским споровима, али са одређеним роком, како би и ти објекти могли да се упишу. Илић је навео да је од укупног броја нелегалних објеката око 90% са неспорним власништвом.

Што се тиче објеката од јавног значаја, где су јавна окупљања, морају проћи строжу процедуру и имати доказе да су безбедни за грађане, па без одговарајућих потврда неће моћи да се упишу, кажу у министарству. Грађевинска дозвола ће по новом Закону о планирању и изградњи бити у старту бесплатна и нико неће имати разлога да нелегално гради тамо где је дозвољена градња, истакао је министар грађевине.

Он је казао да ће се до употребне дозволе трошкови измиривати сукцесивно по изведеном стању, а не на почетку као сада.

На једном шалтеру ће се, како је рекао, добијати грађевинске дозволе, с тим што ће општине и градови морати да ураде планске акте и одреде зоне за индивидуалну градњу, али и индустријску градњу за коју ће предвиђени објекти групно добијати дозволу.

– Обавезе ће се плаћати општинама и градовима само за оно што је изведено и ако нису уложили у канализацију нећете им плаћати за канализацију. Ако нешто сами урадите на уређењу терену, где је дозвољено, такође се за то неће плаћати локалним самоуправама, што је до сада био рекет – да им платите без обзира да ли су нешто урадили како бисте добили дозволу – рекао је Илић.

Локалне самоупаве, ипак, не треба да страхују, јер ће имати десетоструко већи приход од пореза на имовину грађана, пошто ће сви плаћати по мало, закључио је министар грађевине и урбанизма.

Advertisements

Posted on January 21, 2013, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: