Неисплаћивање зарада запосленима биће кривично дело?

Синдикати сматрају да је реално да се неисплаћивање зарада радницима третира као кривично дело, док из ресорног министарства поручују да начелно подржавају сваку иницијативу која би допринела ефикаснијем остваривању права запослених.

Како је за Тањуг рекао државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић, у конкретном случају иницијатива би требало прво да добије и подршку удружења послодаваца.

Према његовим речима, став би требало да заузме и Министарство правде будући да је кривично законодавство у њиховој надлежности.

Мартиновић је подсетио да је Кривичним закоником већ предвиђена новчана казна, али и казна затвора до две године за оне који не испуњавају обавезе из области радног законодавства и социјалног осигурања.

Податак колико је кривичних поступака по том основу покренуто немамо, додао је он.

Новчана казна
И Законом о раду је предвиђена озбиљна новчана казна – од 800. 000 до миллиона динара у случају да послодавци избегавају или не испуњавају обавезе по основу зарада за запослене.

“У сваком случају треба преиспитати да ли ефикаснијом применом постојећих законских решења можемо добити боље резултате или би било ефикасније да се ове одредбе на другачији начин уреде, појачају…”, навео је државни секретар.

Ако дођемо до становишта да се мења кривично законодавство, потребно је наћи меру и направити разлику између савесних и несавесних послодаваца, истакао је Мартиновић, указавши да се може десити да послодавац у неком тренутку не може да исплати зараде из објективних разлога.

Он је додао да је опште познато да велики број послодаваца не измирује редовно зараде запосленима, нопоменувши да су управо због тога Инспекцији рада поднете бројне представке, која је на основу тога подносила и прекршајне пријаве.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубиша Орбовић каже да је иницијатива да се неисплаћивање зарада радницима третира као кривично дело реална и наводи да нема разлога да се штите послодавци који не поштују запослене и који покушавају да манипулишу њима.

“Сматрам да је иницијатива реална јер је усвојио Социјално економски савет у коме седе и представници владе, али и послодавци”, рекао је Танјугу Орбовић напомињући да је иницијатива настала у сарадњи са послодавцима.

Он је истакао да очекује од владе да се то питање регулише законом који ће усвојити парламент.

Нацрт шире иницијативе
Иницијативу Савета подржао је и заштитник грађана Саша Јанковић који наводи да је то питање и у нацрту једне мало шире иницијативе коју припрема тело на чијем је челу.

Он је рекао Танјугу да је за иницијативу коју припрема, а која се тиче ресавање проблема неисплаћивања социјалних и других доприноса за рад радника којих у Србији има на десетине хиљада, добио начелну сагласност свих релевантних синдиката и послодаваца.

Омбудсман је упозорио да када неко не уплаћује доприносе у пензијске или социјалне фондове, тада се радници онемогућавају да остваре права из радног односа која су гарантована законом.

“Сматрам да то треба да буде неупоредиво строже санкционисано него што је до сада било, али да треба да буду санкционисани и они у државним органима који жмуре на такве ситуације’’, рекао је Јанковић додајући да је то озбиљан проблем.

Он је указао да постоје државни органи, агенције, фондови чији је посао да нотирају који послодавац не извршава своје обавезу и покрећу одговарајуће поступке.

“У држави у којој се гарантују та права, не сме да остане на радницима да то питање решавају, већ је држава дужна да обезбеди њихово остаривање или ако није способна да обезбеди поштовање закона од стране послодаваца онда мора да нађе начин да сама омогући остаривање тих права без послодаваца”, закључио је Јанковић.

Заштитник грађана је изразио уверење ће до краја месеца бити у ситуацији да влади преда иницијативу, која се састоји од низа краткорочних мера које обухватају и кривичну и сваку јачу одговорност не само за послодавце, већ и за државне службенике и органе који допуштају кршење закона, за почетак решавања тог проблема. (Ецономy. Рс, 21. Јануар 2012.)

Advertisements

Posted on January 21, 2013, in Плате. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: