Табаковић: Инфлација до краја година највише 5,5 одсто

Народна банка Србије (НБС) ће до краја године сигурно одржати инфлацију у планираним оквирима до 5,5 одсто, изјавила је вечерас гувернерка централне банке Јоргованка Табаковић и поручила да НБС гарантује да ће девизни курс остати стабилан и кретати се у подношљивим границама до краја 2013. Године.

Најављено поскупљење струје од 12 одсто учествоваће у инфлацији са свега 0,8 одсто, навела је Табаковићева у изјави за Радиотелевизију Србије.

Табаковић је подсетила да је у прошлој години инфлација била 12,2 одсто, а само за седам месеци порасла је 9, 5 одсто до краја 2012. Године, од чега је 6,6 одсто било последица поскупљења хране, тако да на тај део инфлације НБС није могла да утиче, наводећи да је раст цена хране учествовао са 38,8 одсто у укупном расту цена на тржишту.

Гувернерка је изразила чуђење због најављеног поскупљења услуга Паркинг сервиса, услед наговештеног поскупљења струје, оцењујући да те две цене нису узрочно – последично повезане.

Одговарајући на питање да ли ће НБС помоћи грађанима који не могу на време да отплаћују своје кредите индексиране у еврима и швајцарским францима, Табаковићева је рекла да се већ ради на томе и да се припрема предлог за комисију за решавање проблема тих дугова.

Табаковићева је нагласила да грађани морају да схвате да сносе личну одговорност за одлуке када се задужују код банака, тако да дугови морају да се врате. (Ецономy. Рс, 19. Јануар 2012.)

Advertisements

Posted on January 20, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: