Ноћна струја дупло скупља

М. Л. Ј. | 18. Јануар 2013.

Раст цена електричне енергије највише ће осетити они који се греју на термоакумулационе пећи. Министарка Зорана Михајловић: Јефтинија струја поскупљује, али је систем праведнији


ПОТРОШАЧЕ који се греју на струју од фебруара очекују велике муке. Не само да ће цена електричне енергије порасти и до 12 одсто од следећег месеца, већ ће и нови тарифни систем дупло више наплаћивати струју током ноћи. Тако, оне који пуне своје пећи када је најјефтиније, дочекаће додатно “усијани” рачуни. Да се греју на струју неће моћи ни социјално угрожени потрошачи, јер бесплатни киловати могу да покрију само половину трошкова домаћинства.

Просечна четворочлана породица, која месечно троши око 4. 000 динара за струју, од фебруара ће плаћати и до 480 динара више. Они који, пак, ову зиму проводе уз ТА пећи, а дању се догревају, према прорачунима Агенције за енергетику, добијају месечне рачуне око 10. 000 динара. Њима ће се трошкови “подгрејати” за 1. 200 динара.
– Најгоре ће бити онима који се греју на струју – кажу у Министарству за енергетику. – Колико ће тачно струја поскупети још се не зна, пошто су у току преговори Министарства и Агенције за енергетику. По новом тарифном систему, доћи ће до промене односа цене јефтиније и скупље електричне енергије, па ће ноћна тарифа, која је досад била четири пута повољнија од дневне, најскупље, бити сада два или два и по пута јефтинија.

На струју неће моћи да се греју ни домаћинства која ће добијати и бесплатне киловате. Просечно домаћинство од четири члана троши 350 киловат – часова, а они који пале ТА пећи око 1. 500. Од тога што добију од државе, плаћаће петину рачуна.

– Кроз јавне набавке годишње“нестане” око 500 милиона евра, а за заштиту најсиромашнијих грађана биће потребно до 40 милиона евра – каже Зорана Михајловић, министар енергетике. – Јефтинија струја ће поскупети, али ће систем бити праведнији јер они који своје базене греју на струју биће и те како оптерећени, а они који троше мало, плаћаће нижу цену.

Из Покрета потрошача очекују да би нови тарифни систем требало да омогући мање рачуне онима којима се на бројчаницима измери до 200 киловат – часова месечно.

– По садашњој ситуацији, највише испаштају мали потрошачи, због фиксних трошкова на рачунима – сматра Петар Богосављевић из Покрета потрошача. – Они који дају месечно 700 динара на струју, од тога потроше свега 200. Око 120 динара дају на трошкове дистрибуције, који су фиксни, а чак до 500 динара иде на ангажовану снагу. Надлежни су најавили да ће се променити обрачун те ангажоване снаге. Неће се мерити према највишој могућој потрошњи, већ за сваког потрошача појединачно, према његовој просечној потрошњи.

ФОНД
МИНИСТАРСТВО енергетике планира да оснује фонд за енергетску ефикасност. Средства из тог фонда, како је објаснила министарка Михајловић, послужиће за изолацију прозора и едукацију грађана о значају повећања енергетске ефикасности.

Advertisements

Posted on January 19, 2013, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: