Шеик улаже паре у Србију

Е. Е. Р. | 09. Јануар 2013.

Принц Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан планира велика улагања у нашу земљу. У пољопривреду бар 200 милиона евра. Развој ракетних система НОРА и АЛАС


ПРИНЦ престолонаследник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан у среду је стигао у Београд. Члан једне од најбогатијих породица на свету дошао је да уговори инвестиције у наменску индустрију, пољопривреду, банкарски сектор, али и у српско ваздухопловство. И, како је у среду више пута поновио – да нашој земљи постане прави пријатељ.

Шеика Мухамеда бин Заједа, заменика врховног команданта војних снага Уједињених Арапских Емирата, први је дочекао министар одбране Александар Вучић, са почасном гардом. Након интонирања химни обеју држава, Вучић је шеика упознао и са делегацијом, међу којима је било и представника врха државе. У њој су били министар финансија и привреде Млађан Динкић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, шеф БИА Небојша Родић и директор Војнообавештајне агенције Драган Владисављевић.

Припреме за добродошлицу шеику Мухамеду бин Заједу ал Нахјану у среду су на београдском аеродрому биле на највишем државном нивоу. Наследник круне Абу Дабија слетео је око 13. 10. На ВИП улаз су могли да уђу само акредитовани новинари, фото – репортери и чланови делегације за дочек.

Дан пре него што је престолонаследник Абу Дабија са још 28 сарадника слетео у Београд, дошао је и његов син Халид бин Мухамед ал Нахјан, који је већ био на састанцима у министарствима одбране и финансија. Син је дочекао оца на аеродрому, заједно са још десет стручних саветника из Уједињених Арапских Емирата.

Шеик Ал Нахјан састао се, одмах по слетању, са председником Србије Томиславом Николићем. У разговору је истакнут значај сарадње између Србије и УАЕ, посебно у области пољопривреде, високих технологија и у развоју одбрамбених технологија и специјализоване индустрије. Влада Србије је, иначе, непосредно пред овај сусрет усвојила међудржавни споразум из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, информационих техологија, војне индустрије, енергетике и спорта са Уједињеним Арапским Емиратима.

Долазак арапског шеика је узвратна посета Србији. Пре три месеца у Абу Дабију су били српски министри одбране и финансија Вучић и Динкић. Како “Новости” незванично сазнају, ова тродневна посета Мухамеда бин Заједа ал Нахјана означила је и конкретизацију договора постигнутих у Абу Дабију.

Извесно је да ће компанија “Ал Дахра”, која је у власништву шеика Ал Нахјана, за око 100 милиона евра, постати са 80 одсто већински власник осам српских пољопривредних комбината, који поседују око 9. 000 хектара земље. Наша држава ће остати мањински сувласник у овим комбинатима. Планирано је и да ова фирма у закуп узме и 14. 000 хектара обрадивих површина, по цени од 250 евра по хектару годишње. Партнер из Абу Дабија обавезује се и на инвестирање од 100 милиона евра у опрему и системе за наводњавање. Поред тога, начелно је постигнут договор да преко Развојног фонда Абу Дабија Србија добије донацију или “меки” кредит, а који би се делом користио за чишћење и формирање комплетне мреже за наводњавање и одводњавање каналом Дунав – Тиса – Дунав, кроз Војводину, али и током Дунава и Велике Мораве у ужој Србији. Други део новца искористио би се за дугорочне (на десет година) кредите пољопривредницима намењене куповини нове опреме, пре свега система за наводњавање“кап по кап”. Шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, преко својих компанија, планира да уложи и око 150 милиона евра у развој нових војних технологија, пре свих ракетни систем НОРА и АЛАС, као и у извоз наше муниције и оружја.

Партнери из Уједињених Арапских Емирата, тачније шеик Тахнин (рођени брат принца) планирају да овде отворе и банку. Њен оснивач била би једна од највећих банака арапског света Прва заливска банка.

Улази се и у преговоре који би требало да се окончају отварањем нове фабрике полупроводника и чипова, а какве заинтересована компанија “Мубадала” већ има у Сингапуру и држави Њујорк. Најважније за реализацију овог пројекте јесте одговор српске стране може ли да се обезбеди 1. 500 до 2. 000 инжењера потребних за овај подухват. Пројекат је, према информацијама “Новости”, вредности око осам милијарди долара, а колико данас вреде “Мубадалине” фабрике у Азији и Америци.

Како партнери из Абу Дабија тренутно раде сервисирање авиона у својим хангарима у Швајцарској, врло су заинтересовани да тај посао пренесу у Београд, односно да купе “Јат технику”. Интересовање постоји и за националног авио – превозника.

Шеик и његова породица, како нам је потврђено, смештени су у београдском “Хајату”, где ће боравити до петка.

Синоћ је домаћин, потпредседник Владе Александар Вучић организовао вечеру у вили “Мир”. Међу званицама је био председник Србије Томислав Николић, чланови Владе, али и друге личности из политичког и пословног света.

Планирано је да принц у четвртак посети Карађорђево, будући да је страствени ловац. Како је у среду рекао домаћинима, врло радо би ловиште у Мароку заменио Карађорђевом. План је био да посети и Копаоник, али је ова дестинација ипак остављена за неку другу посету.


КО ЈЕ ШЕИК

ПРИНЦ Мухамед бин Зајед ал Нахјан трећи је син шеика Заједа бин Султана ал Нахјана, првог председника Уједињених Арапских Емирата и владара Абу Дабија. Након смрти свог оца, 2004. Године, Мухамед је постао престолонаследник Абу Дабија, а годину дана касније именован је и за заменика врховног команданта оружаних снага Уједињених Арапских Емирата. Истог месеца био је унапређен и у чин генерала. Мухамед је такође и председник Извршног већа Абу Дабија, као и члан Врховног савета нафте. Поред ових дужности, обавља и послове специјалног саветника председника Уједињених Арапских Емирата и шефа Савета за економски развој ове државе.

Осим вођења државе, фамилија Ал Нахјан бави се и бизнисом. Њихово богатство процењује се на скоро 15 милијарди евра. У власништу владара Емирата, осим фирме “Ал Дахра”, налази се и највећа банка у Абу Дабију, нафтне компаније и хотелски ланаци широм света.
СЛЕТЕО ГИГАНТ

ПРЕДСЕДНИЧКИ авион типа “боинг 777 – 200”, регистарске ознаке АУХ04, којим је у среду у Београд долетео шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, највећи је путнички авион који је у протекле више од две деценије слетео на београдски аеродром.

Ова летелица, наравно у путничкој, а не у председничкој верзији, може да прими између 314 и 440 путника. Председнички авион из Абу Дабија је имао чак 25 чланова посаде. Дужина авиона је 64 метра, распон крила 61 метар, а долет му је 9. 700 километара.

Advertisements

Posted on January 11, 2013, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: