Од 01. 01. 2013. Године повраћај ПДВ – а за бебе

Извор: Бета | 01. 01. 2013.

Београд – Родитељи од данас имају право на повраћај ПДВ – а на опрему и храну за бебе, јер је на снагу ступила одредба Закона о изменама и допунама Закона о ПДВ – у.

Враћање новца од ПДВ – а предвиђено је за млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, столицу за кола и пелене, речено је агенцији Бета у Министарству финансија и привреде. Захтев за рефундацију ПДВ – а може да се поднесе двапут годишње, и то од 1. До 15. Фебруара, односно од 1. До 15. Јула текуће године.

Право на рефундацију може се остварити за производе купљене до навршене прве године старости детета у износу до 40. 000 динара, а за производе купљене од навршене прве до друге године у износу до 30. 000 динара.

Право на повраћај ПДВ – а имају родитељи, односно старатељи чији је укупан нето приход у текућој години остварен у износу мањем од 960. 000 динара, односно 80. 000 месечно, и чија је укупна имовина на коју се плаћа порез на имовину мања од 23, 4 милиона динара. Родитељ који остварује право на рефундацију ПДВ – а на беби опрему треба само да попуни захтев и достави фискалне исечке који показују висину ПДВ – а која треба да му се врати.

Једини податак који родитељ у захтеву за рефундацију уписује јесте свој ЈМБГ, ЈМБГ супружника и ЈМБГ детета, из којих се могу добити све потребне информације (о држављанству, висини прихода, родитељству) , тако да нема потребе да се достављају посебни документи и докази. Старатељ који остварује право на рефундацију мора доставити и доказ о старатељству.

Како је речено, само при првом подношењу захтева за рефундацију ПДВ – а потребно је донети документацију, док се касније прилажу само фискални исечци.

Advertisements

Posted on January 3, 2013, in Порески систем. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: