Нијемци држе 8.000 тона злата вриједног 400 милијарди еура

Аутор/извор: СЕЕбиз / Деутсцхе Њелле

БЕРЛИН – Њемачки грађани се и даље поуздају у злато као вриједност и у највећој кризи. Додуше, вриједност злата је у задње вријеме стабилна, али и ова планина злата у посједу грађана вриједи готово 400 милијарди еура.
Према недавном испитивању којег је дао провести концерн за племените метале Хераеус, Нијемци (опет) држе већу вриједност у злату него што их имају у дионицама и удјелима у тврткама. Вриједност злата заправо непрестанце расте већ дванаесту годину, макар његова цијена више не “дивља” као што је то чинила 2011. И кад је (у рујну) достигла још увијек рекордни износ од 1920 долара за фину унцу (око 31 грама) ове племените ковине.

Али испитивање је показало – то Нијемцима заправо уопће није важно. Тек сићушан дио (6%) од око 2000 упитаних грађана је купило злато зато да би њиме зарадили новац. Големи дио – њих 85% планира и задржати злато које посједују јер више вјерују у вриједност злата, него било које валуте.

Штовише: обзиром да у тих готово 8 тисућа тона злата спадају, осим златника, полуга и вриједносних папира везаних уз злато, и златни накит и предмети од злата, многи од упитаних сматрају да то њихово злато има тек “идеалну вриједност”. Другим ријечима, они нису нити ће бити на продају, тако да заправо чине “мртви капитал” јер се од њих не ствара никаква нова вриједност – осим можда понеког завидног погледа на благо накрцано око врата и на рукама власнице.

Али највећи дио злата којег држе Нијемци није обрађено у накит, него је прошло тек најосновнију обраду (и провјеру) таљењем у полуге – точније, у плочице разних димензија. Јер полуге злата какве виђамо по филмовима, теже око 12, 44 килограма и вриједност само једне такве “цигле” је тренутно око пола милијуна еура. Зато се таква полуга обично користи тек у причувама националних банака. Код грађана су много чешће мање плочице какве се већ издају и у тежини од једног грама.

У студији се показало како су чак и златници “само за естете” и како је грађанима много важнији сам материјал. Исто тако, у студији има и једна одлична вијест за провалнике: чак око половице овог блага, дакле 4. 000 тона злата се налази код Нијемаца – код куће! Додуше, неријетко је злато смјештено у кућним трезорима, али мање од половице свог злата је депонирано у трезорима банака. Најмањи дио чине вриједносни папири везани уз злато или удјели у разним “златним фондовима”.

Баш као што се и код улагања у злато показује изузетна конзервативност оних који га купују, веома конзервативан је и начин куповине племенитих ковина. Једва 12% трговине одвија се путем интернета и другим “модерним” начинима. Сви остали највише воле отићи у банку – или код трговца златом којем вјерују и видом, слухом, окусом и опипом видјети оно што ће купити. Штовише: многи од купаца ће и платити – старим, добрим папирнатим новцем којег ће простријети пред благајном. Јер злато и пластика (макар и банковне картице) – очито никако не иду заједно.

О мудрости улагања у злато је заправо потпуно бесмислено уопће и расправљати након што се миленијима неријетко пролијевала и крв за комадић жутог метала. Додуше, то је племенита ковина која се користи и у индустрији због своје изузетне проводљивости и неспособности да кородира. Али већина злата које се експлоатира “остане” у нечијим ризницама, тако да злата има све више! Процјењује се како у међувремену на свијету постоји око 170 тисућа тона злата.

А и код Нијемаца, њихова залиха злата чини тек 3, 9% имутка који они посједују. Лавовски дио уштеђевине чине некретнине које посједују, слиједе улози у банкама и новац положен за осигурање што све онда чини преко 80% имутка грађана ове земље.

Advertisements

Posted on January 1, 2013, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: