Најважнији посао у 2013. Упис нелегалних објеката

Најважнији посао у 2013. Упис нелегалних објеката
28. 12. 2012. | Танјуг

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић очекује да већ почетком следеће године буде усвојен нови закон о градњи који ће омогућити упис свих нелегално подигнутих објекта у Србији у регистар непокретности.

Илић је рекао да је до сада легализација у Србији јако лоше обављана због чега је тек седам одсто укупног броја објеката уписано у катастре непокретности.

– Очекују нас велики послови, али у Влади Србије је добра клима, сви подржавају ове законске промене, од председника републике до последњег члана, истакао је Илић.

Министар је поновио и да ће за упис непокретности грађани плаћати само таксу од приближно сто евра и то у више рата. Према његовим речима, градови и општине морају тај велики посао подржати, како би се све завршило у наредне две године. Грађевинске дозволе ће се убудуће издавати много брже и лакше него до сада и без икаквих авансних плаћања, него само кад се градња објекта заврши, објаснио је он.

– Обавезе стечене приликом градње стићи ће на наплату тек пред добијање употребне дозволе и то је права револуција у домаћем грађевинарству, тврди Илић.

Једна од важних надлежности Министарства грађевинарства је и реализација пројеката за повећање енергетске ефикасности, каже Илић и додаје да ће се томе идуће године такође посветити велика пажња.

– Плановима који су већ спремни имамо за циљ смањење утрошка електричне енергије и до 40 одсто, а то је нарочито битно у стамбеној градњи, навео је министар и додао да ће се за грејање многих објеката користити природни енергетски извори каквих у нашој земљи има доста.

Кад је реч о инвестицијама у грађевинарству Илић је рекао да ће се убудуће правити само реални планови улагања који се морају у потпуности поштовати и додао да предлог новог закона о просторном планирању треба да уради Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања.

– После усвајања одговарајућих законских решења, амбијент за инвестирање у Србији биће повољнији, а кроз нове пројекте упослиће се стотине хиљада људи“, тврди Илић и додаје да се свака инвестиција мора детаљно анализирати.

– Ја јесам за то да се задужујемо да бисмо градили оно што је неопходно, профитабилно, што подстиче извоз и упошљава велики број људи. Али, нећемо правити аутопутеве тамо где нема саобраћаја и ако се не може напраћивати путарина, само зато јер је неком политичару пало на памет да такав пут гради да би добио на изборима одређен број гласова, рекао је Илић.

Он је апеловао да у наредној години не буде ни једне политичке инвестиције, јер је то, како је рекао, ову земљу сахранило.

– Али не можемо трпети ни социјална запошљавања у јавним предузећима и нећемо преживети као народ ако тако будемо радили, закључио је министар грађевине.

Advertisements

Posted on January 1, 2013, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: