Дуговати у динарима или доларима?

Извор: Новости

Београд – Најскупље је дуговати у динарима. Од уторка је на снази Закон о затезној камати, који је коначно и у Србији поједноставио обрачун “казнених поена”.

Тако ће свима који прекораче рокове плаћања, пре свега према држави, бити зарачунато и казнених 19, 25 одсто годишње камате.

Кашњење плаћања у еврима, дужнике кошта 8, 75 одсто, док је, чини се, најисплативије дуговати у доларима који носе најниже пенале од 8, 13 одсто.

Закон предвиђа да је затезна камата у висини референтне каматне стопе НБС, која је тренутно 11, 25 одсто, увећаној за осам процентних поена. За исти проценат се увећавају и каматне стопе страних централних банака, код дуговања у другим валутама. Ово је управо разлог што су међу најнижим стопама затезних камата оне за швајцарске франке, амерички долар, јапански јен…

НБС затезне стопе објављује свакодневно, а мењају се у зависности од промене референтне каматне стопе. Њен износ у Србији зависи од кретања инфлације. Кад НБС очекује већи скок цена, подиже и ову каматну стопу. А свака таква промена, мења и коначни рачун дужника.

Неплаћена обавеза од 100. 000 динара тако би дужника, по тренутним стопама, годишње коштала 19. 250 динара. Да овај износ дугује у еврима, платио би 77, 3 евра камате, односно 8. 750 динара по важећем курсу.

Још је повољније дуговати у америчкој валути. Јер, 94, 8 долара камате стаје 8. 121 динар. Врло близу је и износ затезне камате у швајцарским францима: 86, 88 франака, што је 8. 130 динара. Не исплати се много дуговати у рубљама. Камата на њих је 16, 25 одсто, а на нашем примеру значи казну од 16. 250 динара.

Advertisements

Posted on December 26, 2012, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: