Кинези се укључили у модернизацију српских пруга


25. 12. 2012. | Танјуг

Министарство саобраћаја потписало је у суботу (22. Децембра 2012. Године) Меморандум о разумевању са Кинеском компанијом за телекомуникације и инфраструктуру ЦЦЦЦ Интернатионал који предвиђа учешће те компаније у пројектима за модернизацију пруга у Србији.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић изјавио је, након потписивања Меморандума, да ће приоритет бити две деонице Коридора 10 од Новог Сада до Суботице и од Ниша до Димитровграда, али и реконструкција пруге Београд – Бар.

Мркоњић је рекао Танјугу да су кинески грађевинари “положили испит” на изградњи моста преко Дунава, између Земуна и Борче у Београду, где се одлично одвијају радови.

Он је казао да су се они на том пројекту квалификовали за учешће у изградњи путева, али и железнице и изразио очекивање да ће већ почетком марта почети реализација предвиђених пројеката на железници.

– Убеђен сам да ће Кинези те пројекте и реализовати и Србија има много поверења у њих – рекао је Мркоњић.

Меморандум су потписали државни секретар Министарства саобраћаја Миодраг Поледица, генерални директор ЦЦЦЦ Интернатионал за Европу и централну Азију Ху Бин и директор Дирекције железница Србије за инфраструктуру, Милан Максимовић.

– Стране потписнице ће заједничким напорима покушати да обезбеде неопходне финансијске ресурсе, путем извозних кредита или других начина финансирања, за реализацију пројеката из области железничке инфраструктуре у Србији – наведено је у том документу.

Поледица је казао да је реч о великој кинеској фирми која се бави изградњом железничке и путне инфраструктуре, у чијем је саставу и Железничка сигнализација из Кине (ЦРСЦС Интернатионал) , а у том конзорцијуму је и италијанска компанија “Италфер” која се бави пројектовањем пруга.

Железнички Коридор 10 је приоритет после путног Коридора 10 и пројекти на железници ће бити финансирани од предвиђених 10 милијарди евра колико је Кина издвојила за финансирање пројеката у Југоисточној Европи.

Генерални директор ЦЦЦЦ Интернатионал за Европу и централну Азију Ху Бин рекао је за Танјуг да су веома заинтересовани за железнички Коридор 10 у Србији, као и других пруга у нашој земљи.

Advertisements

Posted on December 25, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: