Прогнозе за 2013: Јачање азијских банака у државном власништву

Економија 12: 53 / 21. 12. 2012

У наредној години, преноси Економист, велике банке ће се повлачити са удаљених тржишта због смањивања трошкова пословања. На њиховим руинама ницаће нови поредак – са другачијом структуром капитала, новим каналима кредитирања и јачањем моћи азијских представника финансијске индустрије, од којих су неки потпуно у државном власништву.

Нови банкарски поредак 2013 није заснован на застарелим законима који одвајају инвестиционо од комерцијалног банкарства. Шта више, и у почетку кризе у САД се мислило да треба спојити највеће комерцијалне и инвестиционе банке, како би имале бар део здравог капитала ако пропадну, али овај предлог није прошао. Сада можда хоће. Банке ће бити приморане да преговарају јер им моћ опада – банке које широм света имају своје филијале све су слабије, а да се овај тренд настави потрудиће се и споразум Базел 3.

Трендови су такви да ни клијенти више нису одани банкама као некад – они сада углавном само врше трансакције а за све остало траже банку која нуди повољније услове.

Због свега наведеног финансијски гиганти ће се повлачити из инвестиционог банкарства али и из позајмица за инфраструктуру које су по правилима Базела 3 веома ризичне. Јачаће међутим азијски кредитори инфраструктуре, попут Кинеске банке за развој, Јапанске банке за међународну сарадњу и Јужнокорејске Еџимбанк, што је уједно и доказ да моћ прелази у руке државних банака. Током крзе у еврозони велики играчи ће бити на удару док ће се отворити то тржиште за неке неочекиване – попут Блекстонове ГСО.

Advertisements

Posted on December 22, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: