Љајић: Србија први пут више зарадила од софтвера него од малина

Аутор/извор: СЕЕбиз / Бета

БЕОГРАД – Производња софтвера је област у којој Србија може да се равноправно бори на светском тржишту, оценио је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.
Према његовим речима, Србија ове године први пут више зарадила од извоза софтвера, него од извоза малина. На представљању новог банкарског софтвера компаније Асеко СЕЕ (Ассецо) , Љајић је рекао да је то шанса коју Србија мора да искористи.

“Ове године извезли смо сотвера за 240 милиона евра. Сав извоз омогућен је радом 6. 500 људи који раде у ИТ сектору”, рекао је Љајић.

Истакао је да је економски развој неке земље сразмеран инвестицијама у ИТ индустрију, а у Србији је вредност те индустрије је око 400 милиона евра.

Србија, по речима Љајића, у тој области издваја 60 евра по глави становника што је, како је рекао, више него у БиХ, Црној Гори и Македонији, али знатно мање него у Хрватској која издваја по 200 евра.

Информатичка компанија Асеко СЕЕ која у Србији запошљава скоро 500 људи, представила је данас у Београду софтвер за који је део произведен у Србији. За производ је добила међуародни сертификат компанијне ЕМЦ.

Потпредседник компаније ЕМЦ Луис Франчини (Лоуис Фанццини) је изјавио да софтверски систем намењен банкама за систем “Асеба БПС” који је сертификован, испуњава највише стандарде праксе у тој области.

То даје уверење да ће из Србије и даље стизати софтвер конкурентан на светском тржишсту, рекао је он.

Advertisements

Posted on December 20, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: