ДИНАР: 5 СТВАРИ КОЈЕ НИСТЕ ЗНАЛИ

Новчаницу од 1.000 динара потписују чак четири гувернера Народне банке Србије. У оптицају се могу наћи четири издања новчаница и све су валидне за плаћање: – издање 2003. године, потпис гувернера Млађана Динкића, – издање 2003. године, потпис гувернера Кори Удовички – издање 2006. године, потпис гувернера Радована Јелашића – Издање 2012. године, потпис гувернера Дејана Шошкића


Претресите новчанике и сигурно ћете наћи новчанице од 10, 20, 50, 100, 200 и 1000 динара које је издала Народна банке Југославије 2000. до 2002. Лепа вест је да се још могу се заменити у филијалама НБС у Београду, Новом Саду, Ужицу, Нишу и Крагујевцу. Њихов “рок важења” званично истиче 31. децембра 2012. године.

Године 1993. израђено је рекордних 530 милиона комада новчаница штампаних на специјалном папиру чији је састав 100% памук. Машине у Заводу за израду новчаница су тако брзо радиле да су се нон стоп прегревале, а хипер штампа услиовила је да те новчанице буду апсолутно незаштићене од фалсификовања. Крајем 1993. године Народна банка Југославије издала је и чувену новчаницу од 500 милијарди динара, један од највећих апоена на свету.Кованице од 1 и 5 динара вреде мање од укупних трошкова које НБС има за њихову израду. Илустрације ради, трошкови израде кованог новца апоена од 10 динара су 9,78 динара за комад, а апоена од 20 динара око 12,03 динара за комад. Док су трошкови израде новчаница од папира око 2,24 динара за комад.Ако сте опрали новац у веш машини, ако новчаница коју имате има рупе пречника 3 милиметра, ако је изгужвана у неправилним наборима, ако је зацепљена и то више од 10 милиметара, ако су јој углови савијени и то под углом чија је дужина већа од 10 милиметара, ако лепљива трака којом сте лепили поцепану новчаницу прелази 10х10 милиметара, ако је загрижена или прогорела, ишарана, имате право на нову. Замену можете извршити у било којој банци, то вам Народна банка Србије гарантује.

Advertisements

Posted on December 19, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: