Меркелова: Тешка времена пред нама

Немачка канцеларка Ангела Меркел одбацила је наводе да је за еврозону најгоре прошло и истакла да том блоку предстоје вишегодишње болне реформе. 

Меркелова је на крају дводневног самита лидера ЕУ у Бриселу поздравила постизање споразума о банкарском надзору и исплати помоћи Грчкој, али је исказала опрез у предвиђању бољих дана за Европу, којој следе спор економски раст и висока стопа незапослености пренела је агенција Ројтерс.

“Један од разлога зашто сам опрезна приликом прогноза је процес прилагођавања. Наиме, промене кроз које пролазимо су веома тешке и болне”, рекла је немачки канцелар.

Она је додала да еврозона још неколико година неће видети плодове реформи тржишта рада и других реформи, при чему се чини да ће 2013. Година представљати нови изазов.

– Као што је рекао председник Европске централне банке Марио Драги, следеће године ћемо остварити веома ниску стопу економског раста, при чему ће неке земље чак забележити негативан раст, а можемо да очекујемо и да ће стопа незапослености остати висока, рекла је Меркелова.

“Са једне стране смо постигли много, али нам такође предстоје тешка времена која не могу да буду превазиђена у једном кораку. Пуно се причало о том једном кораку, било да се ради о отпису дугова, емисији еврообвезница или некој другој мери која ће све решити. То се неће догодити”, истакла је Меркелова. (Ецономy. Рс, 15. Децембар 2012.)

Advertisements

Posted on December 18, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: