Пет здравих канцеларијских навика

Радни дан проведен у канцеларији не захтева претерано напорну физичку активност, али свеједно умара и исцрпљује људски организам. Испуњавајући свакодневне радне обавезе често заборавимо на изузетно битне услове рада који итекако могу да утичу на нашу продуктивност и квалитет извршеног посла.

Ових 5 наведених тачака лако је спровести у дело те је битно да их уврстите у дневну рутину на послу како би себи физички олакшали боравак на послу, али и психички се не замарали више него је то потребно.

Трептање
Сигурно нисте ни свесни чињенице да како се повећава количина времена проведеног у канцеларији, све чешће имате потребу да трљате суве и надражене очи. Да бисте их природним путем навлажили довољно је редовно трептати. Концентрисањем на посао и “буљењем” у монитор рачунара заборављате на ову радњу која вам је од велике користи за здраве и одморне очи.

Хидратација
Организам без воде не функционише, а опште је позната чињеница да због мањка воде ћете патити и од главобоље. Ставите на радну површину чашу воде у својој омиљеној чаши, нек вам је при руци и у видокругу и редовно пијте. Тело ће вам бити више него захвално.

Држање
Обезбедите себи удобну и ергономски обликовану столицу која ће вам омогућити правилно држање док седите. Исправним држањем организму можете обезбедити до 30% више кисеоника и тако себи приуштити више енергије током радног дана.

Проветравање простора
Свако мало без обзира на спољашње услове, проветрите радни простор. Циркулација ваздуха у канцеларији је од изузетне важности, а понекад добро дође и као средство разбуђивања ако сте на послу запали у монотонију, пише Схе.

Шетња
Немојте себи допустити да вам радни дан прође без да сте који пут устали и прошетали по канцеларији. Изађите на ходник, направите пар корака или одрадите лагане вежбице како бисте побољшали циркулацију.

Advertisements

Posted on December 18, 2012, in Здравље. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: