Молекул који доставља лек директно у ћелије рака

Руски научници су створили молекул који може да достави лек у само језгро ћелије, укључујући и канцерогену ћелију. Такав „достављач“ би могао да омогући лечење бар хиљаду пута ефикасније од уобичајене терапије.

Нанотранспортери тестирани на мишевима у Руској академији наука успешно су достављали лек директно до језгра оболеле ћелије, као што је ова приказана на слици. Фотографија: Yale Rosen.

О новим нанотранспортерима се говори у реферату академика Георгија Георгијева, директора Института за биологију гена (ИБГ) Руске академије наука, и Александра Собољева, шефа Лабораторије молекуларне генетике унутарћелијског транспорта у истом институту. Овај научни извештај поднет је председништву Руске академије наука.

„Они који праве специфична и ефикасна средства лечења суочавају се са парадоксалном ситуацијом“, каже Александар Собољев. „Морају се користити такозвани површински молекуларни маркери да би се обезбедила ћелијска специфичност лека, и у исто време постоји потреба да се због максималне ефикасности лек достави унутар ћелије, у њен одређени део.“
За средства против рака таква „испорука“ најчешће треба да стигне непосредно у језгро, рекао је научник. Али за то је неопходно створити некакав транспорт лека на потребно место, који би задовољио две поменуте противречне потребе. „Ми смо створили модулне нанотранспортере (МНТ) који омогућавају да се тај задатак реализује“, истакао је Собољев.

У ту сврху су из разних природних молекула узети поједини модули и спојени су у химеру, говорећи научним језиком, или вештачку беланчевину величине око 10 nm. Управо то је МНТ. Сваки модул у саставу МНТ и даље обавља своју функцију. После интравенозног увођења у организам МНТ се концентрише првенствено у ћелијама рака, и то пре свега у њиховим језгрима. Поред тога, ти транспортери су незнатно токсични и готово да нису имуногени.
Захваљујући томе лекови за фотодинамичку терапију у лечењу рака, такозвани фотосензибилизатори (ФС), које нанотранспортер доставља у ћелије рака, делују 1000-3000 пута ефикасније од слободних фотосензибилизатора. Тако, на пример, терапија мишева са пресађеним човековим епидермоидним карциномом уз примену МНТ-а знатно успорава напредовање рака и омогућава да преживи 75% мишева оболелих од рака, док обични, слободни фотосензибилизатор даје позитиван резултат само у 20% случајева.

Слични резултати су добијени и приликом коришћења других препарата против рака.

„Висока ефикасност терапије са применом различитих МНТ-а омогућава да се постави питање могућности примене сличних транспортера у клиничком лечењу злоћудних тумора“, нагласили су истраживачи.

У току је завршна фаза преклиничког тестирања модулних нанотранспортера.

Advertisements

Posted on December 12, 2012, in Здравље. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: