Русија – извештај на 66 страна: У ЕУ сувише расизма, неонацизма…

МОСКВА – Русија, иначе редовна мета европских критика поводом кршења људских права, данас је одговорила својим извештајем о стању људских права у Европској унији, у коме се указује да у ЕУ има сувише расизма, злоупотребе полиције и нео-нацизма.

06.12.2012 21:42 Танјуг

Русија: У ЕУ сувише расизма, неонацизма…
“Иако Европска унија и њене чланице традиционално тврде да су посвећене заштити и промовисању људских права, и на националном и на међународном нивоу, ситуација у овој области у ЕУ је још увек далеко од савршене”, пише на почетку руског извештаја на 66 страница.Tај документ, објављен на енглеском језику на вебсајту руског министарства спољних послова, пружа преглед стања људских права у свакој од 27 земаља чланица ЕУ, наводећи као највеће проблеме “стални раст ксеноФобије, расизам, насилни национализам и нео-нацизам, кршење људских права мањина, затвореника, избеглица, имиграната и особа оболелих од менталних болести”.

Руски извештај оптужује земље ЕУ за неправде међу којима су кршење приватности, злоупотреба полиције, неједнакост полова, угрожавање слободе штампе, а указује се и да на постојање тајних затвора на њеном тлу, којима управља америчка Централна обавештајна агенција.

“Све набројано је у очигледној супротности са тврдњама ЕУ да је пример, а често и ‘врховни арбитар’ када су у питању људска права и демократске слободе”, пише даље у извештају.
Русија оптужује Немачку за недостатак људских права као и за пружање више телевизијског простора партији на власти него опозицији, преноси АфП.

Француску оптужује за кршење људских права Рома, злоупотребу полиције у односу на имигранте и за пренатрпане и прљаве затворе.
Међу осталим критикама и оптужбама, Русија оптужује Велику Британију за пораст дискриминације и расизма, као и за кампању “прогона” хомоФоба.

Међутим, у руском извештају о људским правима неке земље су похваљене за задовољавајући ниво људских права, као на пример Ирска.

Иначе, циљ руског извештаја је да “привуче пажњу земаља чланица ЕУ, као и институција ЕУ, на озбиљне проблеме које имају код куће”, наводи Француска агенција. “Русија је спремна на конструктивни дијалог са Европском унијом о људским правима и демократском развоју”, закључује се на крају овог извештаја.

Advertisements

Posted on December 7, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: