Банка Интеса: 30 милиона евра за мала и средња предузећа

Економија 13: 51 / 4. 12. 2012

Банца Интеса обезбедила је нови петогодишњи зајам у вредности од 30 милиона евра од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) , намењен клијентима из категорије малих и средњих предузећа. Средства из ове кредитне линије одобравају се клијентима Банке у виду револвинг и кредита за обртна средства, инвестиционих кредита са максималним роком отплате до пет година и грејс периодом до годину дана.

„Мала и средња предузећа ће бити кључни носилац привредног опоравка наше земље и главни генератор раста запошљавања и извоза, због чега им морамо понудити пуну подршку, поготово у условима продужене економске кризе и тржишних промена на које је овај сектор посебно осетљив“, изјавио је Дарко Поповић, члан Извршног одбора и директор Дивизије за пословање са привредом Банца Интеса.

Нова кредитна линија, којом ЕБРД наставља да подржава мала и средња предузећа у југоисточној Европи у време када је опоравак од кризе још увек неизвестан, представља наставак сарадње са Банца Интеса на плану кредитирања овог сектора. Укључујући и најновији зајам од 30 милиона евра, ЕБРД је до сада банци одобрила кредитне линије у укупној вредности од 84 милиона евра. Кредитна линија од 10 милиона евра за финансирање инвестиција српских компанија у пројекте енергетске ефикасности одобрена је 2009. Године. Наредне године, у исту сврху обезбеђено је још 4 милиона евра, као и додатна кредитна линија од 30 милиона евра за зајмове малим и средњим предузећима, док је 2011. Године одобрено 10 милиона евра за подршку конкурентности сектора малих и средњих предузећа.

Раније овог месеца, Светска банка, Европска инвестициона банка (ЕИБ) и ЕБРД најавили су заједничко улагање од 30 милијарди евра у финансијске и пословне секторе централне, источне и југоисточне Европе за период 2013 и 2014. Године, при чему ће се ЕБРД посебно фокусирати на југоисточну Европу. Тим поводом, председници три институције изјавили су следеће: „Поновно покретање и консолидација раста представљају императив у времену док ове привреде теже да смање разлику у животном стандарду у односу на напреднија тржишта ЕУ”.

Advertisements

Posted on December 4, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: