Гашење циглана у Србији

03. 12. 2012. | РТС

У последњих годину и по дана у Србији угашено 12 циглана, а произвођачи грађевинског материјала имају све више потешкоћа. Грађевина пред колапсом, оцењује Привредна комора Србије која решење види и у промени законских решења.

Због дугова и кризе, у последњих годину и по дана у Србији је угашено 12 циглана. Произвођачи грађевинског материјала раде са трећином капацитета и у све већим тешкоћама су. Градња станова упола мања него прошле године, а хиљаде грађевинаца остаје без посла.

ciglane

ciglane

У Привредној комори Србије оцењују да је грађевина пред колапсом. У последњих 15 година и производња и продаја су у паду. Само у последњих пет година производња је мања за 60 одсто.

“Поражавајуће је то што је ова грана отпустила 5. 000 радника. Постоји тенденција пада сваке године и процењујемо да ће и у 2012. Години бити мање производње 10 до 15 одсто у односу на лошу 2011. Годину”, истиче директор Индустрије грађевинског материјала “Игма” из Уљме код Вршца Љубодраг Кнежевић.

Пре 15 година у Србији су тридесет четири фабрике производиле циглу и цреп и запошљавале 7. 000 радника, а данас их је 14 са свега две хиљаде запослених.

Славица Живковић из Удружење савремене индустрије глинених производа Србије каже да је до гашења појединих погона довео недостатак инвестиција, пад цена, високи трошкови производње.

“Веће фабрике су успеле да се трансформишу, да уграде нове производне системе, да успеју да појефтине производњу, аутоматизују, али мање фабрике нису одолеле”, објашњава Живковићева.

Произвођачи опеке и црепа губе трку и због све већег броја произвођача вештачких материјала који су јефтинији. С обзиром на тешку ситуацију, Привредна комора Србије предложила је Влади пакет мера за помоћ тој привредној грани.

Секретар Одбора ПКС за грађевинарство Горан Родић каже да неликвидност грађевинске оперативе и грађевинске индустрије може да се превазиђе брисањем члана 7 из Закона о јавним набавкама.

Тај члан “нашу оперативу ставља у подређен положај у односу на стране компаније”, каже Родић прецизирајући да услови расписивања тендера треба да буду такви да и домаћа оператива може равноправно да учествује.

Предложено је и да се важење Закона о помоћи грађевинској индустрији продужи и у 2013. Години, да се пронађе начин да се дугови репрограмирају по нижим каматним стопама и да се реши један од највећих проблема – неуређено домаће тржиште за грађевинску оперативу.

Advertisements

Posted on December 3, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: