Блиц: Највећи привредници и даље највише послују преко оф – шор фирми

Домаћи привредници Миодраг Костић, Мирослав Мишковић, Милан Беко, Топлица Спасојевић и Зоран Дракулић две и по године након апела бившег председника Бориса Тадића на економски патриотизам највећи део пословања обављају преко оф – шор фирми у иностранству.

Тренутно је највећи акционар Костићеве“МК групе” са преко 87 одсто удела у капиталу фирма регистрована у Швајцарској; стопостотни власник Мишковићевог „Делта холдинга“ јесу“Хемслејд” и“Ренијум” са Кипра, док су Бекова ”Ладерна” и Спасојевића ИТМ група у стоодстотном власништву предузећа регистрованих у Холандији, односно на Кипру.

Ово су свакако најзвучнија имена међу домаћим привредницима, али не и једине фирме које послују преко такозваних пореских рајева. Наиме, према подацима НБС за првих пола године, око 1,6 милијарди евра су биле трансакције с најпознатијим оф – шор дестинацијама Лихтенштајном, Панамом, Кипром, Британским Девичанским Острвима, Холандијом и Луксембургом у првој половини ове године.

То јасно указује на чињеницу да домаћим привредницима не пада на памет да врате пословање у земљу, како им је то Борис Тадић поручивао на пролеће 2010. Истини за вољу, његов апел је донекле уродио плодом. Тадић је поручивао да би“било недопустиво да неке домаће компаније регистроване у иностранству као оф – шор предузећа, уколико дође до њихове продаје, не плате порез у Србији.“

– Мирослав Мишковић, Делта холдинг, Кипар
– Миодраг Костић, МК група, Швајцарска
– Милан Беко, Ладерна интернешенел, Холандија
– Топлица Спасојевић, ИТМ група, Кипар
– Зоран Дракулић, Ју поинт, Кипар
Извор: АПР

Нимало случајно, недуго потом је обзнањено да ће Мишковић продати свој малопродајни ланац“Макси” белгијском“Делезу”. То се стварно и десило прошле године, а онда је у марту ове године Мишковић платио порез на капиталну добит од 2, 63 милијарде динара за продају свог најуноснијег посла, премда“Хемслејд”, формални власник „Максија“, није био порески обвезник наше земље.

Практично само у ту намену основана је компанија „Делта Капитал“ у земљи на коју је пренет удео у“Максију” и преко те фирме је и плаћен порез.

Остали привредници које је“Блиц” позвао за коментар зашто нису послушали Тадићев апел кажу да пословање преко пореских рајева не само да није нелегално и да га не забрањује ниједна нормална земља на свету него и светске корпорације попут“Најка” или“Вирџина” послују преко Кајманских, односно Девичанских Острва како би платиле мање пореза онда кад је то могуће. (Ецономy. Рс, 28. Новембар 2012.)

Advertisements

Posted on November 29, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: