Болести које најчешће добијамо због посла

На радном месту је тешко избећи прехладу када колега иза вас кашље, а колегиница поред вас кија. Али то није све што нас на послу мора задесити пре или касније.

Нажалост, већина нас мора да проводи време у затвореним просторијама док смо на радном месту.

Радно окружење нас на различите начине може направити болесним:

Бол у леђима
Ко од нас још седи правилно у канцеларији? Готово нико. Столице су неудобне, прениске, превисоке, а и ми се сами у њима кривимо. Да бисте то избјегли трудите се да све држите под правим углом – и руке у односу на сто, и ноге у односу на под.

Рутина убија
Идете на посао, вратите се кући. Сутра опет на посао и тако у недоглед. Уколико не мењате дневну рутину постоје добре шансе да ћете упасти у депресију. Покрените се, једно је од решења, а уколико се ствари отму контроли поразговарајте са пријатељима или чак и стручним лицем.

Бактерије су свуда око нас
Бактерије живе сатима на чврстим подлогама. То значи да прехлађени колега који пипне ручку од фрижидера или ради пре вас на компјутеру за собом оставља бациле. Колико год их избегавали или прали руке тешко да нећемо додирнути лице или јести након што додирнемо “заражене” површине.
Одвојите неколико минута за чишћење тастатуре и ризичних површина.

Лош сан
Научно је доказано да на квалитет нашег сна итекако утиче количина времена које проведемо испред монитора. Потрудите се да пред спавање не седите превише за компјутером или, још горе, проверавате пословни маил.

Проблеми са видом
Седење испред монитора по читав дан напреже очи. Врло често се могу појавити замућени вид или се због тога што не трепћемо очи могу “осушити”. Држите се правила 20/6/20, а то значи – на сваких 20 минута гледајте у даљину шест метара током 20 секунди.

Advertisements

Posted on November 29, 2012, in Здравље. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: