У 2013. Аутомобили из ЕУ без царине

Влада Србије усваја уредбу којом ће се омогућити јефтинија куповина разне робе из земаља Европске уније.

Аутомобили, бела техника, шампони без намета. Стопе на промет хране нешто ниже

Влада Србије наредних дана усвојиће уредбу која ће, од Нове године, значити јефтинији увоз разне робе из земаља Европске уније – потврђено је Новостима.

Снижавање царина врши се према динамици коју је, кроз примену Прелазног трговинског споразума, Србија уговорила са Бриселом.

Тако ће се од Нове године из Уније увозити аутомобили, од 1.500 до 3.000 кубика, без царине. За куповину телевизора из ЕУ наплаћиваће се три, уместо досадашњих шест одсто царина. На фрижидере, радио – апарате за аутомобиле, шпорете и многу другу белу технику неће се ни плаћати царина. Исто важи и за шампоне, пасте за зубе… Док ће се на козметичке производе (препарате за бријање, купање, таолетне воде и парфеме) плаћати царина од три одсто. Увозне чоколаде остаће без намета од десет одсто, исто важи и за минералне воде, сладолед, тестенине….

Иако стручњаци кажу да је примена Прелазног трговинског споразума данас, у времену кризе, за привреду Србије погубна и да ће смањење или укидање царинских заштита урушити нашу економију, у надлежном Министарству за унутрашњу и спољну трговину тврде супротно.

“Процес снижавања царина је, према Споразуму, био постепен. Значи, нема говора о томе да ће доћи до наглих шокова, јер су царине фазно смањиване из годину у годину”, каже за Новости Бојана Тодоровић, помоћник министра за спољну трговину.

“Поред тога, постоје производи који ће имати царинску заштиту и након истека транзиционог периода. Царинска заштита до уласка Србије у ЕУ постојаће за све врсте меса, кланичне производе, јогурт, кисело млеко, маслац, разне сиреве, мед, кромпир, салату, краставце, кукуруз шећерац, поврће, пшеницу, брашно, кобасице, воће, воћни сокови, дуван, шећер, уље од сунцокрета…”

Истине ради, већ наредне године ћемо, са три одсто мање намета, увозити јабуке, пасуљ, јогурт, сир, маслац, јунетину, док ће царина на кромпир бити мања за пет одсто. То, нажалост, не значи и ниже цене за коначне купце, јер трговци већ сада најављују да ће се наставити тренд повећања цена тих роба. Кажу, суша је утицала на смањен род, а што је већ довело до тога да, рецимо, кромпир плаћамо за 50 одсто, пасуљ за 66 одсто, живину и јаја за 26 одсто, а воће за 55, 7 одсто више него прошле јесени.

Помоћник министра спољне трговине Бојана Тодоровић негира тврдње стручњака да нисмо конкурентни у односу на аграр ЕУ.

“У размени пољопривредних производа између Србије и ЕУ из године у годину остварујемо суфицит”, напомиње Тодоровићева.

“Овај суфицит је у 2011. Години био 520 милиона евра.”

У Министарству спољне трговине, ипак, подсећају и да Прелазни трговински споразум предвиђа одређене ситуације које би могле да утичу на угрожавање домаће производње од прекомерног увоза из ЕУ.

“Постоји заштитна клаузула која предвиђа привремено подизања царина уколико дође до наглог и прекомерног увоза било ког производа који би могао да угрози домаћу производњу. На нама је само да подацима докажемо да таква ситуација постоји” – закључује Тодоровићева. (Ецономy. Рс, Новости 28. Новембар 2012.)

Advertisements

Posted on November 29, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: