Руси распродају еуро због нових грчких неизвјесности

Аутор/извор: СЕЕбиз / Х

ЛОНДОН – Еуро је у сриједу ослабио према долару на међународним девизним тржиштима, притиснут продајама, будући да су се у првом плану нашле неизвјесности у вези проведбе споразума зајмодаваца о смањењу грчког дуга.
Еуро је ослабио у таквим околностима према долару 0, 37 посто, на 1, 2894 долара, под притиском продаја институционалних и руских улагача. Јединствена еуропска валута накратко се спустила и на најниже разине у два и пол мјесеца према швицарском франку, те се њоме трговало по 1, 20305 франака.

Долар је пак према јену ослабио 0, 34 посто и њиме се трговало по 81, 84 јена.

Јединствена еуропска валута спустила се тако с највише разине у мјесец дана према долару од 1, 3010 долара, на коју је поскочила након што су међународни зајмодавци у ноћи с понедјељка на уторак договорили план смањења грчког дуга како би се спријечио неконтролирани банкрот земље.

Улагачи су данас били несклони куповинама еура због изостанка појединости договореног плана и појачане скепсе око проведбе плана реформи у Грчкој које су потребне за постизање нових зацртаних разина дуга.

Споразум још морају одобрити њемачки законодавци, а то би, иако се углавном очекује зелено свјетло поткрај тједна, могло додатно притиснути еуро, кажу аналитичари.

“Актуална расправа у Њемачкој показује да су грађани свјесни да то није дугорочно рјешење и да нас слична ситуација чека кроз неколико мјесеци када ће поновно морати одлучивати хоће ли одобрити већа средства”, казао је Лутз Карпоњитз, валутни аналитичар у Цоммерзбанку.

Улагачи такођер страхују хоће ли амерички преговори о прорачуну резултирати одговарајућим споразумом како би се спријечило аутоматско повећање пореза и резање потрошње.

Јапанска валута, перципирана као сигурно уточиште у вријеме господарских неизвјесности, добила је подршку у односу на друге водеће валуте јер су улагачи смањили агресивна очекивања ублажавања монетарне политике у Јапану идућих мјесеци. У протекла два тједна само је према долару ослабила око четири посто због тога што су улагачи почели урачунавати могућу промјену монетарне политике након избора у Јапану 16. Просинца.

Advertisements

Posted on November 28, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: