Без посла остало више од 100.000 људи

Извор: новимагазин. Рс

У Србији је прошле године угашено 103.917 радних места, показало је истраживање које су спровели Национална служба за запошљавање и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

“На основу анкете послодаваца процењено је да је у прошлој години угашено 5,42 одсто радних места. А највише је отказа подељено у Војводини, затим у Београду, па у Шумадији и западној Србији, а најмање у јужној и источној Србији”, рекао је Михаил Арандаренко, са Економског факултета.

Гледајући према делатностима, највећи удар су истрпели запослени у производном сектору.

У прерађивачкој делатности без посла су остала чак 32. 222 радника, у трговини 22.275, у грађевинарству 14.907, у администрацији, здравству и образовању 13.712, сектору саобраћаја, услуга и информационих технологија 11. 944…

Најлакше су откази дељени онима без високих квалификација, па је тако отпуштено 23. 287 радника са првим степеном и чак 36. 791 са трећим степеном стручности.

“Данас ни у једној делатности не цветају руже и готово сви у последње четири године, од почетка економске кризе, бележе губитке. Од тада је, према подацима Европске уније, без посла остало скоро 300. 000 радника, али и још најмање 100. 000 оних који су радили ‘на црно’. Потребе за новим радним местима су симболичне и готово ни у једном сектору нема нових запошљавања”, рекао је Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних и независних синдиката.

Advertisements

Posted on November 25, 2012, in Незапосленост. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: